"Dođem kući s utakmice, sestra od 14 godina trudna, uzmem telefon, obavim poziv, a onda..."

Ispovijest danas sjajanog defanzivca

"Dođem kući s utakmice, sestra od 14 godina trudna, uzmem telefon, obavim poziv, a onda..."

Admin Čaušević

Dres jednog od najboljih klubova svijeta nosi već 10 godina. Došao je kad je postao punoljetan, a kako sada stvari stoje tu će i završiti karijeru jer će do kraja života biti zahvalan klubu koji je spasio njega i njegovu porodicu.

Urugvajski defanzivac Jose Maria Gimenez (29) je bez sumnje jedan od najsrčanijih igrača u modernom fudbalu i njegov stil igre savršeno odgovara Atletico Madridu te možda zato i jeste član Jorgandžija još od 2013. godine.

Njegovo djetinjstvo kao i većini igrača iz Južne Amerike je bilo izuzetno teško. Odrastao je na ivici siromaštva, a jedna situacija mu je zauvijek promijenila život.

Kad je saznao da mu je sestra trudna htio je napustiti fudbal, ali jedan telefonski poziv je sve promijenio.

"Kada sam imao 17 godina, moja sestra je zatrudnjela sa 14 godina. Već sam igrao u prvom timu Danubia, ali nisam primao nikakvu platu."

Oglasi

"Dobio sam povrat novca za autobusne karte. Sjećam se dana kada sam saznao. dođem kući i zamislite, sestra od 14 godina trudna.

"Otac je imao skuter i s njim je išao na posao, majka je bila domaćica, nije bilo velikih ekonomskih prihoda u kući. Tog dana sam, plačući, rekao sestri i roditeljima:

'Ta beba će se roditi i ja ću se pobrinuti za nju.'

"Nekoliko minuta kasnije nazvao sam svoje predstavnike i objasnio im situaciju. Rekao sam im da napuštam fudbal jer želim tražiti posao koji će mi dati platu da mogu uzdržavati to dijete."

Gimenez u društvu žene i djece

"Vozili su se tri sata, došli u Salto, sjeli sa mnom, rekli mi da će mi početi pomagati da me ne natjeraju da nastavim igrati fudbal."

Oglasi

"To je bilo u martu, nekoliko mjeseci kasnije potpisao sam za Atletico. Iz tog razloga, kad se povrijedim ili kad napravim neku grešku, ako mi neko kaže 'Kakav si ti peh', pogledam ga u oči i kažem: 'Ne bi to rekao da znaš koliko sam sretan...", ispričao je Gimenez.

Inače, Urugvajac je danas sretno oženjen čovjek. Već nekoliko godina je u braku sa suprugom Reli Lafollom koja je njegova najveća podrška.

Do sada su dobili dva sina, Lautara i Luciana, a na proljeće bi 28-godišnja Reali trebala da rodi i treće dijete pošto je u završnoj fazi trudnoće.

Već zaigrao na tri Mundijala

Britki defanzivac je poznat kao posebno srčan igrač, a u svojoj karijeri je već nastupio na tri Svjetska prvenstva. Dva puta je završio u suzama, a jednom je napravio skandal.

Plakao je u Brazilu 2014. i Rusiji 2018. godine, da bi u Kataru 2022. godine nakon meča Urugvaj - Gana napao sudiju Daniela Siberta. 

Oglasi

Gimenez je bio suspendovan na četiri meča

Poslije toga je zaradio žestoku kaznu od FIFA te je suspendovan na četiri meča neigranja, uz to je morao platiti i 20.000 švicarskih franaka.

S obzirom na njegovo ponašanje poslije eliminacije Urugvajaca na kraju je i dobro prošao pošto mu je prijetilo i izbacivanje iz fudbala.

Igranje za plavi urugvajski dres mu je uvijek bila svetinja zbog toga i nije čudo zašto mu svaki neuspjeh teško pada.

S Atleticom ima ugovor do 2028. godine pa je vrlo izvjesno da će praktično svoju cijelu karijeru na Starom kontinentu provesti u jednom klubu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Već sada se smatra legendom Jorgandžija pošto je sa 29 godina uspio skupiti više od 300 nastupa. Bio je i član posljednje dvije generacije koje su osvojile titulu prvaka.

U prošlosti je bio na pragu odlaska, Juventus je bacio oko na njega, ali dok je Diego Simeone na klupi teško da će Gimenez otići iz kluba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi