Uzrujani klinac je bio Mourinhova velika greška: Jose to zna, ali nikada nije priznao

Kako je Portugalac "spasio" De Bruynea

Uzrujani klinac je bio Mourinhova velika greška: Jose to zna, ali nikada nije priznao

E. Škorić

Znao je Jose Mourinho kroz karijeru da vuče pogrešne poteze, ali jedan sebi ni danas dan ne može oprostiti, ali nikada ga neće priznati.

Kada bi ga pitali za Kevina de Bruynea, Mourinho bi odgovarao da je to "uzrujani klinac koji se plaši i koji stalno plače". De Bruyne je 2012. godine doveden u Chelsea iz belgijskog Genka, no u dvije godine je sakupio samo tri nastupa.

Tadašnji menadžer Chelseaja Jose Mourinho nije previše cijenio krilnog nogometaša. Imao je Kevin i tada kao i sada nevjerovatne igračke sposobnosti, bio je brz, imao je posebnu nogometnu inteligenciju, visoke tehničke mogućnosti, ali...

Mourinho je radije vjerovao Mati, Hazardu, Willianu, Oscaru... Svi su dobijali priliku, a De Bruyne je morao na posudbu u Werder. Tamo se dokazao, pa je onda i ostao u Njemačkoj, ali u dresu Wolfsburga koji ga je platio 18 miliona funti. Wolfsburg će nakon samo jedne sezone prodati Belgijanca Manchester Cityju i time debelo zaraditi.

Sada je uzrujani klinac najbolji igrač Premier lige i na pragu je osvajanja nove titule, a Jose... Zna da je pogriješio, mada tipovi poput njega to sebi teško priznaju.

Oglasi

"Ako vam igrač stalno kuca na vrata i plače svaki dan jer želi da ode, onda morate da donesete odluku. Da je ostao s nama, ne bi uspio. Ne bi bio motivisan, niti zadovoljan, prodali bismo ga kroz godinu dana za 50 posto manje novca. Da je ostao u Chelseaju, da nije otišao tada u Wolfsburg, ne bi dosegao ovu razinu", branio se Mourinho.

Skaut Piet De Visser, koji je Ronalda i Romarija doveo iz Brazila u PSV, pokušavao je da uvjeri Mourinha da je De Bruyne pravi igrač i da pravi grešku što ga se olako rješava.

"Bio sam ljut na Mourinha kad je De Bruyne napustio Chelsea. Razgovarali smo. Tada bi rekao 'Piet, i mene je to sramota, ali dječak želi otići. Ne želi više trenirati u mom timu'", ispričao je novinarima u Belgiji popularni skaut.

"Rekao sam mu da Kevin želi da igra, uvjeravao ga da je sjajan igrač, ali Mourinho je ponavljao kako ne želi da trenira i kako jednostavno mora da ga proda".

Nakon što je početkom sezone 2014/15 De Bruyne skroz izostavljen iz tima, Mourinha su novinari zatražili da objasni zašto je to uradio.

Oglasi

"Nije mi se svidjelo kako je igrao protiv Swindona. Njegovo zalaganje, kao i na treninzima, nije zadovoljavajuće. Ne mogu da trpim takve igrače".

Za razliku od Mourinha, njegov vječiti trenerski rival Pep Guardiola imao je svoje metode. Nakon štoje u nervoznom debiju Claudio Bravo razočarao, Pep je rekao da je to "jedna od najboljih partija".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Da, lagao je, ali smatrao je da će to pomoći Bravu...

Mourinho svoje loše poteze uglavnom ne želi priznati, ali je dovoljno tvrdoglav da ih uporno ponavlja. Ako ništa, te pogreške drugima su bile spas, kao u slučaju De Bruynea, koji je izrastao u ponajboljeg veznjaka današnjeg nogometa.

Top Komentari

dinass
Nije samo on i Lukakua je otjerao
4 0
Klackalica
Krilnog nogometasa?
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti