Jose Mourinho otkriva: Kako pobijediti Ajax?
Portugalski stručnjak je imao priliku da vodi Manchester United protiv Ajaxa i poprilično lagano ih je uspio pobijediti u finalu Evropske lige (Foto: EPA)

Portugalac o metodama koje je koristio

Jose Mourinho otkriva: Kako pobijediti Ajax?

M. Šljivak

Nekadašnji menadžer Manchester Uniteda Jose Mourinho uspio je 2017. godine odvesti Crvene đavole do trofeja u Evropskoj ligi.

Tada je Posebni u finalu savladao ekipu Ajaxa sa 2:0, a niko nije ni slutio da će dvije godine kasniej dobar dio ekipe iz Amsterdama igrati polufinale Lige prvaka.

Jose je pohvalno govorio o Ajaxu, ali je otkrio način na koji se holandski tim može lagano pobijediti. Objasnio je kako je on to učinio u finalu Evropske lige.

"Postavili smo utakmicu kakvu nisu željeli. Žalili su se na spore napade, žalili su se na jaču fizičku igru, posebno na Marouanea Fellainija jer se nisu mogli fizički nositi", istakao je Mourinho, te je nastavio izlaganje:

"Ako protiv Ajaxa igrate na način kako oni žele, rizikujete da su bolji od vas. Ako bi Ajax došao u finale Lige prvaka protiv Barcelone ili Liverpoola, oni bi ih mogli pobijediti na snagu, ali kada nemate preveliki kvalitet, morate igrati strateški. Morate im pružiti utakmicu kakvu ne žele igrati", rekao je Mourinho.

Portuglaskog stručnjaka je od svih fudbalera Ajaxa posebno impresionirao 19-godišnji štoper Matthijs de Ligt.

"De Ligt je, neću reći jedinstven slučaj, jer je kroz historiju bilo fantastičnih mladih igrača, ali izgledao je još prije dvije godine veoma iskusno. Kao da ima 26 ili 27 godina, fizički je veoma jak. Dvije godine kasnije je fantastičan", istakao je Mourinho.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ajax će sada imati jedinstvenu šansu da se nakon 24 godine domogne finala Lige prvaka. Na putu im stoji Tottenham, a prethodno su eliminisali Real Madrid i Juventus.

Prva utakmica polufinala igra se 30. aprila u Londonu, a revenš je sedam dana kasnije u Amsterdamu

Top Komentari

zaboti janos
Nekad veliki trener sad moze da teoretise kao i mi sto ostavljamo komentare.Uzivanje je gledat mladost kako svi vodu nose i svi kose.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi