Jose Mourinho: Pritisni peticu, započni igricu

Čovjek koji ne gubi evropska finala

Jose Mourinho: Pritisni peticu, započni igricu

E. Ganibegović

Roma je osvajač prvog izdanja UEFA-ine Konferencijske lige. 

Vučica je poslije vrlo intenzivnih 90 minuta igre u Tirani večeras pogotkom Zaniola iz 32. minute savladala Feyenoord i osvojila svoj drugi evropski trofej u klupskoj historiji. Prethodno je 1961. Roma osvojila Kup velesajamskih gradova.

Do velikog uspjeha Romu je s klupe predvodio portugalski stručnjak Jose Mourinho, koji je tako postao prvi trener koji je osvojio sva tri aktuelna UEFA-ina klupska takmičenja, nakon što je osvajao Ligu prvaka s Portom i Interom, te Evropsku ligu s Portom (tada Kup UEFA) i Manchester Unitedom. 

Ovo je za Mourinha bilo peto evropsko finale i peto u kojem je pobijedio. Čovjek jednostavno ne zna da ih gubi.

Oglasi

Prvo evropsko finale u kojem je Mourinho predvodio neku ekipu bilo je u Sevilli 2003. godine kada je s Portom slavio protiv Celtica s 3:2.

Godinu nakon toga, ekipu Porta Mourinho je odveo na krov Evrope slavivši u finalu Lige prvaka. U Gelsenkirchenu je igrano finale, a Porto je rezultatom 3:0 savladao Monaco i osvojio najveći trofej u klupskoj historiji.

Jose Mourinho je naredni put evropsko finale igrao i naravno pobijedio 2010. godine. Tada je predvodio Inter, a u finalu na Santiago Bernabeuu pao je Bayern rezultatom 2:0, a te sezone Inter je osvojio tripletu, osvojivši još italijansku ligu i Kup.

Najzad, prije pet godina Mourinho je osvojio i Evropsku ligu, prvi put otkada se tako zove. U Štokholmu je predvodeći Manchester United s 2:0 savladan Ajax u finalu drugog po rangu UEFA-inog takmičenja.

Večerašnji naslov s Romom nosi još jedan veliki značaj, jer je to prvi Romin trofej u Evropi nakon 1961. kada je osvojila Kup velesajamskih gradova.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

U slavlju nakon utakmice, Mourinho je prstima pokazivao broj pet, jasno aludirajući da mu je to peti evropski trofej, a treba svakako dodati i da je kao pomoćnik 1997. godine s Barcelonom osvojio UEFA-in Superkup. 

 

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

krems_krems12
Izbij, nabij, ako mozes zabij. Na kraju samo se trofeji pamte.
8 0
Sars33
I'am Jose Mourinho!
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi