Masovno se dijeli izjava Josea Mourinha o Xabiju Alonsu iz 2019. godine

Posebni je očito znao

Masovno se dijeli izjava Josea Mourinha o Xabiju Alonsu iz 2019. godine

Edmir Škorić

Xabi Alonso smatra se trenutno jednim od najtalentovanijih trenera u svijetu, a Španac je pokazao da već sada pripada samom vrhu nakon sezone iz snova na klupi Bayer Leverkusena.

Xabi Alonso podigao je Njemačku na noge nakon što je s Bayer Leverkusenom postao prvak Bundeslige s pet utakmica do kraja. Već 2019. godine , kada je Xabi preuzeo rezervnu ekipu Real Sociedada, Jose Mourinho, koji je Alonsa trenirao u Real Madridu, prognozirao je da će biti "vrlo dobar trener" u izjavama koje su pet godina kasnije postale viralne.

Upitan 2019. koji od svih fudbalera koje je imao pod svojim vodstvom ima najbolje šanse da bude trener, Jose je odgovorio:

"Rekao bih Xabi Alonso. Otac mu je bio trener pa je odrastao na sličan način kao ja. Rođen je s ocem igračem, a odrastao je s ocem trenerom.Tada je postao igrač, naravno puno bolji od mene. Tada je postao vrhunski igrač.

Njegovo pozicioniranje na terenu i njegovo poznavanje igre su vrlo visoki. Zatim je igrao u Španiji, Engleskoj i Njemačkoj, trenirao ga je Guardiola u Bayernu, ja u Real Madridu, Ancelotti u Madridu, Benitez u Liverpoolu , ako sve to zbrojite, mislim da Xabi ima uvjete da bude jako dobar trener".

Oglasi

Xabi Alonso je u Leverkusen došao u oktobru 2022. godine. Njemački klub smijenio je Gerarda Seoanea, a španski trener preuzeo je vodstvo ekipa koja je tada bila na 17. mjestu, na poziciji ispadanja. Ipak, sa Alonsom je Bayer završio šesti i stigao do polufinala Evropske lige.

To nije bila slučajnost. Postavio je temelje za sada najbolji tim u Njemačkoj. Bayer je postao prva ekipa u njemačkoj historiji koja nije izgubila utakmicu u prvih 29 kola. Ukupno su neporaženi u 43 meča u svim takmičenja i izjednačili su evropski rekord Juventusa 2012. godine.

No, ovo nije kraj Bayerove bajke. Žele trostruku krunu i ona nije isključena. Ligu su osigurali pobjedom nad Werderom u nedjelju, ali žele sada Kup Njemačke jer 25. maja igraju finale s Kaiserslauternom u Berlinu, dok će u Evropskoj ligi pokušati doći do samog kraja. Sada su u četvrtfinalu i u prvoj utakmici protiv West Hama slavili su s 2:0 na svom terenu.

"Želimo više, želimo Kup i Evropsku ligu", reako je Xabi Alonso nakon osvojene Bundeslige.

Oglasi

“Svaka titula kao igrača bila je posebna. Ali logično, u ovoj novoj fazi i kao trenera. Stvarno sam uživao u usponu sa Sanseom, ali ovo je nevjerovatno. Iznad svega, biti dio historije Leverkusena i osvojiti prvu Bundesligu vrlo je posebno", istaknuo je novinarima.

Xabi Alonso iskoristio je priliku i istaknuo način na koji je došao uspjeh: "Osim rezultata naša igra govori kako smo sve ovo uspjeli. Želimo da proslavimo titulu na najbolji način. Ovo je historija", dodao je Španac.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Xabi Alonso bio je na radaru Liverpoola i Bayerna, ali je on odlučio da ostane u Leverkusenu barem još jednu sezonu, a legendarni igrač Apotekara Ze Roberto smatra da je Real Madrid njegov naredni klub.

"Njemu je suđeno da trenira Real Madrid. Način na koji razmišlja o fudbalu i način na koji njegova ekipa igra čini ga tipom trenera kakvog svaki predsjednik želi za svoj klub. Xabi je mlad, pristupačan i ima modernu filozofiju. On je trener budućnosti", poručio je Ze Roberto.

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Đouži Kralj?
1 0
Baron22
Mr.guli.glupi Jel potpisao Alonso hahaha hahaha hahahaha hahahaha hahahaha a ja doce zidan hahahahahaha hahahahahaha hahahahahaha hahahahahaha hahahahahaha hahahahahaha hahahahahaha hahahahahaha hahahahahaha
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti