Pale teške optužbe: "Prodali su se Rusiji i Kataru, gdje su oni na karti uostalom?"
Bivši ukrajinski selektor iznio teške optužbe.

Sabo riga vatru

Pale teške optužbe: "Prodali su se Rusiji i Kataru, gdje su oni na karti uostalom?"

E. Ganibegović

Nova bura puše oko FIFA-e i UEFA-e i to nakon javnih kritika koje je uputio bivši ukrajinski selektor. Nije govorio nimalo lijepo ni odmjereno, a vidjet ćemo da li će to po njega imati teže posljedice.

Već nekoliko mjeseci Rusija provodi vojnu akciju u Ukrajini. Zbog toga su odnosi između UEFA-e, FIFA-e i Ruske Federacije (RFU) postali vrlo hladni.

Reprezentacija Rusije suspendovana je iz baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru  i nadolazeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

No, prema pisanju medija, saradnja fudbalskih organizacija s Rusijom je u punom jeku. Nedavno je RFU izvijestio da će se UEFA-in međunarodni razvojni turnir za mlade reprezentacije održati u Volgogradu u maju 2023. godine, a ta je informacija razbjesnika Jozefa Saboa. 

Jozef Sabo je bivši ukrajinski fudbaler koji je igrao za klubove kao što su Dinamo Kijev ili Dinamo Moskva. Igrao je i za reprezentaciju SSSR-a.

Nakon što je objesio kopačke o klin, sjeo je na trenersku klupu. Vodio jem izmeđum ostalih Dinamo Kijev i reprezentaciju Ukrajine.

Oglasi

Mogućnost organizacije turnira u Rusiji jako je razbjesnila Sabu. Prema njegovom mišljenju, ovakva odluka fudbalskih organizacija samo dokazuje njihovu korumpiranost.

"Ne sviđa mi se stav UEFA-e i FIFA-e. Na čelu tih organizacija su ljudi koji su se prodali Rusiji. UEFA ne gleda druge i sve radi na svoj način. Mislim da ne bi mogla učiniti toliko stvari bez financijske potpore Gazproma", rekao je Sabo, a prenosi ruska stranica "championat.com".

Bivši selektor ukrajinske reprezentacije naglasio je kako su najbolji primjer korupcije UEFA-e i FIFA-e izbori domaćina posljednja dva izdanja Svjetskog prvenstva.

Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. organizovala je Rusija, što je izazvalo mnogo kontroverzi. Još je senzacionalniji bio izbor Katara za domaćina turnira 2022. godine.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Gianni Infantino i Aleksander Čeferin žive od novca iz Rusije i drugih zemalja. Ne sumnjam da su Svjetsko prvenstvo prodali Rusiji i Kataru. Uostalom, gdje je Katar na karti i zašto su odjednom odlučili ugostiti Svjetsko prvenstvo u decembru?", pita se Ukrajinac. 

"Namjerava li UEFA postupno ublažiti sankcije protiv ruskog fudbala? Proći će neko vrijeme i obje fudbalske organizacije, FIFA i UEFA, dopustit će ruskim klubovima i reprezentacijama sudjelovanje na turnirima. Siguran sam u to", zaključio je.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi