FIFA navlači gnjev navijača: Najnovija odluka izazvat će buru protesta na cijelom svijetu
FIFA planira da se Svjetsko prvenstvo igra svake tri godine.

Žele radikalnu promjenu

FIFA navlači gnjev navijača: Najnovija odluka izazvat će buru protesta na cijelom svijetu

Eldar Ganibegović

Svjetsko prvenstvo u Kataru završeno je prije tri dana. Naredno će se igrati za tri i po godine u Kanadi, SAD-u i Meksiku i bit će drugačije od svih prethodnih, a FIFA planira još jednu radikalnu novinu.

Revolucionarno je bilo Svjetsko prvenstvo u Kataru. Zbog ogromnih vrućina ljeti, po prvi put smo gledali Mundijal u kasnoj jeseni.

Takvo, revolucionarno, biti će i naredno. Po prvi put će Mundijal biti održan u tri države, te će na njemu učestvovati 48 reprezentacija.

Kao da to nije dovoljno, FIFA planira da uvede još jednu radikalnu promjenu, što će izazvati gnjev među fanovima širom svijeta.

Naime, krovna kuća svjetskog fudbala planira da se Svjetsko prvenstvo igra svake tri godine, nakon što im nije pošlo za rukom da ga organizuju svake dvije.

Ova promjena bi totalno poremetila cijeli kalendar takmičenja, s obzirom na to da bi neko Svjetsko prvenstvo moralo da se održi u istoj godini kada i Evropsko prvenstvo ili neko drugo kontinentalno reprezentativno takmičenje.

Oglasi

To bi dovelo do nepotrebne prenatrpanosti kalendara i broja utakmica koje jedan fudbaler teško da bi mogao podnijeti.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino tu ideju potkrijepljuje tvrdnjom da bi to pomoglo afričkim reprezentacijama koje bi dobijale više novca.

On, naime, planira da ostane predsjednik FIFA-e još najmanje jednu deceniju, te ovo nije jedina velika promjena koju je najavio.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Prošle sedmice je Infantino kazao da će od 2025. godine učesvovati 32 kluba na Svjetskom klupskom prvenstvu.

I u tom slučaju radi se isključivo o novcu, jer se smatra da bi takav format klubovima donio prihod od dvije milijarde eura, mada se ne zna tačno na koji način. 

Top Komentari

Drakula
Jesu i naporni. Sta oni misle igraci roboti? Englezi svaka tri dana haman igraju utakmice nije ni cudo sto malo malo sa srcem imaju igraci problema. Haos
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi