UEFA strepi jer je jedna od njenih najvećih članica najavila istupanje u utorak

Rusi donijeli odluku?

UEFA strepi jer je jedna od njenih najvećih članica najavila istupanje u utorak

E. Škorić

U utorak će Ruski nogometni savez donijeti odluku hoće li napustiti UEFA-u i prijeći u Azijsku nogometnu konfederaciju.

Rusi odavno žele da napuste UEFA-u koja im je uvela sankcije nakon napada na Ukrajinu, a zvaničnici Ruskog nogometnog saveza nastavljaju da rade na "otcjepljenju" i žele da promijene nogometnu federaciju.

“Prije nekoliko mjeseci smatrao sam takvu mogućnost preuranjenom i izrazio takvo mišljenje, ali sada je to opcija koju bismo trebali razmotriti”, rekao je krajem novembra predsjednik ruskog saveza Alexander Dyukov.

On je najavio da će 27. decembra, u utorak, biti donesena odluka o eventualnom izlasku Rusije iz UEFA-e i prelasku u AFC, odnosno Azijsku nogometnu konfederaciju.

“Ova će odluka sigurno utjecati na to kako će se ruski nogomet razvijati u sljedećih deset godina. Počeli smo razgovarati o tome, ali smo se složili da se prvo moraju analizirati svi mogući scenariji i njihove posljedice. O tome ćemo nastaviti raspravu sljedećeg utorka i tada ćemo donijeti konačnu odluku. Imamo priliku vratiti naš nogomet na službena takmičenja. Prelazak u AFC daje nam takvu priliku", rekao je čelnik ruskog saveza kojeg citira sport-express.ru.

Već sada se može pretpostaviti da će eventualna odluka Rusa da napuste UEFA-u naići na protivljenje saveza.

Oglasi

"UEFA, unatoč trenutnoj situaciji, ne želi izgubiti članstvo Rusije u svojoj organizaciji. Zalaže se za varijantu u kojoj će se nakon smirivanja geopolitičke situacije ruski nogomet početi reintegrirati u evropski. Za UEFA-u će gubitak takve države biti veliki udarac imidžu, čak i u sadašnjoj situaciji", objavio je ruski portal Championat.

Kako bi se ublažili odnosi, trebali su se voditi razgovori UEFA-e i Rusa o organizaciji turnira u zemlji odgovornoj za početak rata u Ukrajini. U maju 2023. planiran je međunarodni UEFA razvojni turnir za mlade reprezentacije u Volgogradu.

Rusija je trenutno suspendovana od strane UEFA-e zbog napada na Ukrajinu. Kao rezultat toga, Rusija je izbačena iz doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2022. i nisu uključeni u žrijeb za Europsko prvenstvo 2024.

Osim toga, ženska reprezentacija ne može se kvalifikovati za Svjetsko prvenstvo 2023., a juniorke su također izbačene s turnira. Rusiji je također zabranjeno kandidirati se za domaćina Evropskog nogometnog prvenstva 2028. i 2032. godine. Njihova reprezentacija neće nastupati ni u sljedećem izdanju Lige nacija. Također, ni ruski klubovi nemaju mogućnost igranja u UEFA takmičenjima poput Lige prvaka, Evropske lige i Konferencijske lige.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Rusija je od februara i početka agresije na Ukrajinu odigrala tri prijateljske utakmice. Sve su igrane protiv azijskih reprezentacija . U septembru su odigrali prijateljsku utakmicu protiv Kirgistana (2:1), dok su u novembru odigrali sparinge s Tadžikistanom i Uzbekistanom (u oba slučaja bilo je 0:0).

Bio je dogovoren i meč sa reprezentacijom BiH, no on je zbog prevelikog pritiska na kraju otkazan.

Promo

Top Komentari

HBSC
Pa bogati cude se a sve im zabranili
3 0
saju701
Slobodno ih pustiti da idu jer to ce im biti veliki napredak haha
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi