Španska novinarka zbunila Gvardiola pitanjem o De la Fuenteu: "Ne znam šta da vam kažem..."

Press konferencija Hrvatske pred okršaj sa Crvenom furijom

Španska novinarka zbunila Gvardiola pitanjem o De la Fuenteu: "Ne znam šta da vam kažem..."

Endin Čaušević, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Hrvatske u subotu igra prvu utakmicu grupne faze Evropskog prvenstva protiv Španije, a izabranici Zlatka Dalića već nekoliko dana nalaze se u Neuruppinu. Danas je održana nova press konferencija, a prisutnim novinarima obratili su se Joško Gvardiol i Borna Sosa.

Hrvatska je još u nedjelju doputovala u Neuruppin koji se nalazi u blizini Berlina, te će to biti baza ove reprezentacije tokom Evropskog prvenstva na kojem će Vatreni sigurno igrati ozbiljnu ulogu.

Već u prvom kolu grupne faze Hrvate očekuje veliki ispit i okršaj protiv Španije koji je na programu u subotu na Olimpijskom stadionu u Berlinu, te sigurno da nas čeka spektakularna utakmica.

Pred današnji trening Hrvatske održana je još jedna press konferencija na kojoj su na pitanja novinara odgovarali Joško Gvardiol i Borna Sosa.

Prvi se novinarima obratio Gvardiol koji je objasnio koja je razlika između igranja pozicije lijevog beka u Manchester Cityju i reprezentaciji Hrvatske.

"Više manje pozicija ko pozicija. Razlika je u tome što u Cityju igramo više ofanzivnije i nekako Guardiola traži od krila da uđu u međuprostor, dok mi 'krpimo' njhove pozicije. U reprezentaciji izbornik traži više od nas da pokrivamo taj međuprostor dok krila ostaju na svojim pozicijama", rekao je Gvardiol na početku.

Oglasi

Okršaj protiv Laminea Yamala?

"Baš sam rekao da sam već napunio 22 godine i da nisam mlad igrač. Drago mi je vidjeti sve mađe i mlađe igrače na velikoj sceni i on je jedan od njih. Pokazao je koliko je talentovan i da će jednog dana ako bude kako treba biti u borbi za jednog od najboljih. Znam da je jak na lopti, tehnika mu je jača strana i trebamo dobro proanalizirati njega, ali i druge igrače Španije", dodao je defanzivac.

S druge strane Sosa je pričao o Daniju Olmu s kojim je igrao u zagrebačkom Dinamu.

"Imali smo sličan put nekako, igrali smo u drugom timu Dinama dugo skupa i praktično se prebacili skupa u prvi tim i onda završili u Bundesligi. Pričamo dosta i čujemo se, mislim da on jedva čeka meč protiv nas, a i mi protiv njega jer je on veliki i odličan igrač, te se nadam da će imati na kraju dobru karijeru koju već ima, tj da nastavi ovako", kaže Sosa.

Jedna od novinarki iz Španije pitala je Gvardioala za španskog selektora Luis De la Fuentea što ga je poprilično iznenadilo.

Oglasi

"Pa, ne znam. Inače dajem mišljenja za igrače, a ne o trenerima. Ne znam šta da kažem. Ono što mogu reći jeste da zna posao koji radi i da će pripremiti svoj tim da zaustavi naš vezni red jer zna da je to naša snaga. To je to".

Vaša karijera je brzo 'eskalirala' kako se nosite s time i koliko golova biste voljeli postići na Evropskom prvenstvu?

"Vjerujem da se dobro nosim s ovim. Nekako se u par godina dosta desilo i vjerovatno još nisam ni svjestan šta sam sve postigao i do kojeg nivoa sam došao. Što se tiče golova, ne znam... Rekao bih da bih volio biti fokusiran na defanzivu i da to svi skupa dobro odradimo, ali ako se nađem u nekoj dobroj prilici zašto ne i zabiti neki pogodak", govori Joško Gvardiol.

Prije 18 godina bilo je otvaranje Svjetskog prvenstva protiv Brazila u Berlinu kada je Hrvatska imala sjajnu podršku. Pitanje za Sosu bilo je da li su igrači gledali scene iz te utakmice, te šta očekuju u subotu kada je atmosfera u pitanju.

   Borna Sosa ne press konferenciji pred utakmicu protiv Španije na Evropskom prvenstvu. Foto: Tahir Hebib

"Da. Mislim da smo vidjeli pošto se sada u zadnje vrijeme to dosta emitovalo, a znam i ja lično da svi pričaju da je atmosfera tada bila nevjerovatna. Nama je to dodatna motivacija kao u Ligi nacija kada je bilo oko 30.000 ljudi u Nizozemskoj. To će nam puno pomoći u teškim trenucima utakmice i dati nam dodatna krila", rekao je Sosa.

Oglasi

Da li ste ih analizirali i kakvu igru očekujete od Španaca u subotu?

"Mislim da Španija gaji sličan stil fudbala kao i mi. Bitan im je posjed kojim pokušavaju da kontrolišu meč i najveća borba će biti oko posjeda u sredini jer se sve iz njega razvija po krilima. Imaju sada nešto brža i opasnija krila nego prije, ali smatram da se možemo nositi s njima bez problema i da će biti napeta utakmica kao i uvijek protiv njih. Mali detalji će vjerovatno da na kraju odluče", dodao je Sosa.

Ekipa portala SportSport koja se nalazi u Neuruppinu pitala je Gvardiola da li je razgovarao s Lukom Modrićem o ostalim igračima Španije, te od koga bi osim Yamala mogla prijetiti najveća opasnost.

"Nisam pičao ništa o nikome. Svi igrači su opasni i sve ih ozbiljno trebamo shvatiti", kratko je poručio Gvardiol.

Podsjećamo, utakmica između Hrvatske i Španije igra se u subotu u Berlinu s početkom u 18 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi