Matina karijera očito je u padu, ali  nije htio da završi kao Pjanić: Španac jutros potpisao

Seli u Tursku

Matina karijera očito je u padu, ali nije htio da završi kao Pjanić: Španac jutros potpisao · Zvanično

Edmir Škorić

Španski veznjak Juan Mata napustio je Manchester United ovog ljeta nakon isteka ugovora, a u četvrtak je stigla potvrda da je novi član turskog velikana Galatasarayja.

Mata je proslavljeni španski nogometaš i ovaj 34-godišnjak je stekao veliko iskustvo igrajući za velike timove kao što su Chelsea i Manchester United te Valenciju.

Ovog ljeta postao je suvišan na Old Traffordu, bio je primoran naći novi tim. Nije želio da ide na dalek put i da, poput našeg Miralema Pjanića naprimjer ode u manje atraktivnu ligu, pa je na kraju prihvatio poziv iz Istanbula.

Galatasaray i turska Super liga se ipak mogu smatrati dovoljno kvalitetnim za Matu i naravno donijet će mu jedan veliki izazov u karijeri.

"Svi su mi rekli kako ovo mjesto ima lijepu atmosferu. Čekam trenutak kada ću ovo doživjeti. Jedva čekam boriti se pred našim navijačima. Galatasaray je momčad s najvećim uspjehom u Turskoj. To je također klub kojem je mjesto u povijesti nogometa. Hvala svima na toploj dobrodošlici", kazao je Mata.

Galatasaray je slabo otvorio novu sezonu, sada je sedmi, ali Matin dolazak mogao bi biti od velike koristi ekipi u borbi za titulu i za trofeje u drugim takmičenjima.

Oglasi

Mata bi potencijalno mogao debitovati ovog vikenda kada Galatasaray putuje u goste kod Kasimpase, a to bi trebao da bude prvi meč za Matu izvan liga petica u karijeri.

Prije odlaska iz Manchestera, Mata je na kraju sakupio 285 nastupa u svim takmičenjima za Crvene vragove, postigavši ukupno 51 gol, nakon što se klubu pridružio iz Chelseaja 2013. godine.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Mata, pobjednik Svjetskog prvenstva, započeo je karijeru u omladinskom pogonu Real Madrida prije nego što je prebačen u Valenciju. Nakon što je blistao na Mestalli, uzeo ga je Chelsea i dvaput je proglašen igračem sezone kod Plavaca prije nego što ga je Jose Mourinho odlučio prodati Crvenim vragovima.

U Galati ga očekuju neke nogometne zvijezde, a vjeruje se da će ovaj tim ubrzo u rosteru imati i PSG-ovog napadača Maura Icardija, koji je odavno nebitan u Parizu i supruga Wanda Nara dala je naslutiti da će karijeru nastavati upravo u Turskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi