Junak Honveda: Da sam bar šta osvojio i sa Željom, ali zna se kako je bilo tad
Foto: honvedfc.hu

Đorđe Kamber iz Mađarske za SportSport.ba

Junak Honveda: Da sam bar šta osvojio i sa Željom, ali zna se kako je bilo tad · Intervju

Đorđe Kamber postao je prvi bh. internacionalac koji je osvojio trofej u doba pandemije koronavirusa.

Honved je u finalu Mađarskog kupa slavio protiv Mezokovesda (2:1), kluba iz istoimenog gradića od nekih 16 hiljada stanovnika, a junak je bio upravo Kamber postigavši dva gola pred 10.000 navijača.

Pokazao je nekadašnji fudbaler Željezničara da još nije za staro gvožđe i da u njegovim nogama, unatoč tome što u novembru puni 38 godina, i dalje ima magije.

Kamber nam se javio danas iz Mađarske. Bio je, naravno, vrlo raspoložen. Na početku razgovora on je postavljao pitanja, zanimalo ga je kako je u Sarajevu, u BiH, kakvo je stanje u 'njegovom' Željezničaru gdje je proveo jedan od ljepših perioda karijere...

"Ostvarili smo fenomenalan uspjeh. U proteklom periodu izdešavale su se brojne stvari, napustio nas je trener poslije cjelokupne situacije s koronavirusom, došao je novi, zatim i sportski direktor. Ipak, u kratkom periodu smo se uspjeli sabrati, napraviti pravu atmosferu i na kraju osvojiti Kup. Pobijedili smo ih na iskustvo", kaže Kamber na početku razgovora za SportSport.ba, ne skrivajući da su očekivali da bi trofej mogao završiti baš u njihovim vitrinama.

"I prošle godine smo bili u finalu, ali nažalost smo izgubili. Uoči sezone smo znali da teško možemo u prvenstvu pratiti Ferencvaroš i MOL Fehevar, koji imaju daleko veći budžet, tako da nam je prioritet bio taj Kup i, eto, Hvala bogu osvojili smo ga. Ovo nam je dobar vjetar u leđa pred nastavak sezone."

Na Puškaš Areni bilo je prisutno 10.000 navijača. Panike, kaže nam Kamber, nije bilo.

"U Mađarskoj se u posljednje vrijeme situacija dosta stabilizovala. Narod je bio disciplinovan, mjere su bile rigorozne i poštivale su se, a zbog svega na kraju je dopušteno i prisustvo navijača na stadionu. U početku je bila zamisao da se puste u prodaju ulaznice samo za donji sektor stadiona, ali kako su brzo planule, organizatori su proširili kapacitet. Na stadionu se baš i nije držala distanca, no morate shvatiti i navijače, bile su velike emocije", kaže Kamber.

Upitali smo Kambera razmišlja li o završetku karijere.

"Idu godine, jedna za drugom, ali osjećam se dobro. Kroz karijeru sam prošao sve i svašta, odrekao se brojnih stvari i zbog toga ne želim tek tako da odbacim fudbal. Pokušat ću pratiti ritam mlađih dokle god mogu, kad vidim da više nema smisla, onda ću se i povući. Međutim, svjestan sam i da polako dolazi kraj, da je vrijeme za podmlađivanje momčadi. Vjerovatno ću odraditi još godinu dana ugovora i onda Honvedu pomoći na neki drugi način. Bilo je nekih razgovora oko toga da ostanem u klubu, mislim da će tako i biti."

Honved je jedan od najpoznatijih mađarskih klubova. Svojevremeno je za ovaj klub igrao i Emir Hadžić, danas koordinator za sportski segment u FK Sarajevo.

"Da, Honved ima veliku tradiciju i jedan je od najvećih klubova u Mađarskoj. Iznjedrili su brojne legende ranijih godina. Dovoljno je samo spomenuti imena Ferenca Puškaša, pa Šandora Kočiša... Zadnjih par godina smo i redovni učesnici evropskih kvalifikacija. Mađari inače dosta ulažu u sport. Mi smo nedavno dobili i nove vlasnike koji planiraju klub dignuti na veći nivo u narednim godinama, ali ne na 'horuk' način, već stepenicu po stepenicu. Također, imamo i akademiju koja je jedna od najboljih u državi."

U Mađarsku je Kamber došao iz Željezničara.

"Nakon odlaska iz Željezničara nisam očekivao da ću ovdje ostati više od deset godina. Bila je zamisao da ostanem kratko, da se razvijem dodatno kao igrač, pa da odem u neku jaču ligu. Ipak, znate kako kažu u narodu, čovjek planira - Bog se smije. U proteklom periodu je bilo fenomenalnih ponuda, javljali su se Wisla Krakow, pa Energie Cottbus dok je bio bundesligaš, međutim ispalo je ovako i ne žalim. Ovdje sam upoznao toliko dobrih ljudi, i mojoj porodici je lijepo, tako da negdje izgubiš a negdje dobiješ."

Na Grbavici je proveo jednu i pol godinu. Doveo ga je tadašnji trener Nenad Starovlah.

"Na taj period gledao kao na jedno veliko iskustvo, kako životno, tako i fudbalsko. Bila je to generacija koja, nažalost, nije pokazala ni blizu koliko je mogla. Za Željezničar su igrali sjajni igrači koji su kasnije napravili ozbiljne karijere i dali mnogo reprezentaciji. Problem je tada bio što je liga bila 'domaćinska', tako smo je zvali, jednostavno je bilo nemoguće pobijediti u gostima. Žao mi je što nisam proslavio sa Manijacima bar jedan trofej."

Rođen je u Sanskom Mostu, a u decembru 2007. odigrao je i jednu utakmicu za reprezentaciju BiH.

"Nažalost ostalo je na samo jednoj. Ali, treba biti i iskren, tadašnja reprezentacija je imala toliko dobrih igrača da je meni kao igraču iz mađarske lige bilo teško nadmetati se. Možda bih zbog toga volio da sam otišao u kakvu jaču ligu."

U Mađarskoj pored Kambera igra veliki broj fudbalera iz BiH.

"Pratim ih sve, naravno, drago mi je što im ide dobro. Ćivić je došao u Ferencvaroš i ide mu jako dobro, napravili su uspjeh u Evropskoj ligi, a i Hodžiću je krenulo po pitanju golova. Obojica su reprezentativci. Da sam deset godina mlađi, možda bih i ja sad imao više prostora", našalio se Kamber na kraju.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ryan.giggs
Kako tad, tako i sad. Taraba.
3 3
Realist
Hahahaah nisu spomenulib Tončija Kukoča. Bit ce Zeljo ***** šampion. Živio legendo
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi