Najmlađi trener u Premijer ligi opravdao očekivanja: "Zadovoljni smo, stabilizacija je naš cilj"

Širokobriježani loše startali, ali na pauzu idu sa petog mjesta

Najmlađi trener u Premijer ligi opravdao očekivanja: "Zadovoljni smo, stabilizacija je naš cilj" · Intervju

S. Mlaćo

NK Široki Brijeg loše je otvorio sezonu u Premijer ligi. Neočekivano ispadanje u Evropi od albanske Vlaznije, donijelo je probleme za klub sa Pecare i u prvenstvu, pa je brzo došlo do raskida saradnja sa iskusnim Tonijem Karačićem.

Na njegovo mjesto stigao je dotadašnji pomoćnik Jure Ivanković, koji je trebao biti privremeno rješenje, no Ivanković je dobio podršku Uprave kluba i to se pokazalo kao pravi potez. Mladi stručnjak predanom i kvalitetnim radom 'podigao' je ekipu, pa na Pecari itekako mogu biti zadovoljni polusezonom koja je iza njih.

 Završili su petoplasirani, u miru su otišli na zimsku pauzu, a Ivanković je još jedan dokaz da mladim trenerima iz vlastitog kadra čelnici klubova trebaju vjerovati i pružiti im povjerenje.

 “Relativno možemo biti zadovoljni. Znamo sve šta se dešavalo, to drugo poluvrijeme u Albaniji je bilo prekretnica za nas. Ušli smo onda u prvenstvo 'potrošeni', uslijedili su nešto slabiji rezultati sa relativno slabijim timovima. Ipak, uspjeli smo da se stabilizujemo, pa smo evo sada na petoj poziciji. Naravno da uvijek može bolje, ali mislim da smo odradili vrlo dobar posao“, prve su riječi mladog trenera.

 Dobio je povjerenje struke kluba, iako je prvi plan bio da ekipu vodi nek se ne pronađe novi trener.

 “Da, tako je bilo. Ostao sam tu, poznavao sam ekipu, čelnici kluba su obavljali razgovore sa određenim trenerima, nije se sve poklopilo i ostao sam ja. Ipak, dugo sam tu poznajem ekipu i na kraju možemo svi biti zadovoljni. Zadovoljan sam kako su igrači reagovali na moje zahtjeve, jer su oni najbitniji. Oni opet na terenu moraju biti pravi ukoliko se želimo nadati uspjehu“.

Oglasi

 Svi koji poznaju Ivankovića ističu da se radi o kvalitetnom sportskom radniku i vjeruju da će ostvariti uspješnu karijeru.

 “Drago mi je što sam dobio šansu, naravno da je to bio veliki izazov za mene. Znate kako je kod nas, upoznati ste, nekako se ljudi iz vrha klubova kriju iza loših rezultata, tada dovedu novog trenera, pa se kratko ugasi vatra i tako u krug. Moramo imati sistem, moramo znati šta radimo i da se onda nadamo uspjehu. Mnogo toga sam naučio u Širokom Brijegu kao pomoćnik, posebno od Denisa Ćorića, pa kasnije i od Tonija Karačića i Frane Hrkača. I kada sam bio pomoćnik, imao sam određenu slobodu da radim neke veće stvari, pa mi je to mnogo pomoglo. Slažem se da trebamo dati šansu našim trenerima, vlastitom kadru i da svi vjeruju u te ljude“.

 Velikih promjena u igračkom kadru na Pecari neće biti.

 “Nama je cilj stabilizacija kluba. Nećemo iskakati iz kolosijeka, kao što se dešavalo ranije. Moramo biti realni, moramo znati naše mogućnosti. Imali smo problema sa određenim igračima, tačnije problemima sa strancima u ekipi, ali opet smo napravili dobar posao. Želimo sada pronaći posebno mlade igrače, igrače koje neće prepoznati veći i bogatiji klubovi, a koji vrijede i koji će imati šansu da se dokažu. Mnogim mladim igračima i sada smo pružili šansu i to je definitivno pravi put, pogotovo u situaciji kada želimo klub stabilizovati“.

 Prokomentarisao je i stanje na tabeli Premijer lige.

 “Nema tu nekih iznenađenja. Zrinjski je prvi, zasluženo, rade kvalitetan posao. Vidljivo je da su klubovi koji su igrali u Evropi ispaštali na početku prvenstva i to je sasvim očekivano. To je realnost za naš nogomet, pa su to Zrinjski i Tuzla City iskoristili. Kada je začelje u pitanju, realna je mislim slika. Radnik je nekako u najtežoj situaciji, ali znate da su i oni sami već jednom nogom bili u drugom rangu, pa su ipak krenuli u prvenstvo i to se naravno osjeti“.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 Slijede božni i novogodišnji praznici, Ivankvićeva poruka je jasna.

 “Svima nam želim prije svega puno zdravlja, a praznici koji slijede su prilika da se dodatno zbližimo. Svima nam želim puno zdravlja i da krenemo u nove pobjede“, dodao je šef struke NK Široki Brijeg Jure Ivanković na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti