Debelo su zabrljali: Juventus ostaje bez bodova uz žestoke suspenzije?
Juventus je nakon 17 godina ponovo na sudu zbog malverzacija i mogli bi ponovo biti žestoko kažnjeni (Foto: EPA)

Tužilaštvo predložilo kaznu

Debelo su zabrljali: Juventus ostaje bez bodova uz žestoke suspenzije?

Midhat Šljivak

Torinski Juventus suočava se s kaznom oduzimanja bodova zbog finansijskih malverzacija i italijansko tužilaštvo koje vodi proces protiv Stare dame predložilo je oduzimanje devet bodova i suspenzije nekadašnjem rukovodstvu kluba.

Juventus je ponovo na optuženičkoj klupi. Ovog puta nije u pitanju namještanje utakmica kao 2006. godine već finansijske malverzacije koje su radili nekadašnji članovi rukovodstva tima.

Andrea Agnelli, dopredsjednik Pavel Nedved i Maurizio Arrivabene podnijeli su prije više od mjesec dana ostavke zbog falsifikovanog budžeta.

Tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Juventusa. Lažirali su zarade, 'puhali' su vrijednost igrača kako bi prikazali pozitivu u budžetu, a mutili su i s platama tokom pandemije.

Navodno su ih smanjivali u tom periodu i prijavljivali su ih takve Svezu, ali su igračima na nezakonit način ispalaćivali razliku u platu.

Juventus je odbacivao sve optužbe. Tvrdili su da je sve rađeno zakonito i legalno, ali kompletan slučaj je završio na sudu i sada se čekaju kazne.

Oglasi

Tužilaštvo traži oduzimanje devet bodova u ovoj sezoni, ali i ogromne suspenzija za nekadašnje rukovodstvo kluba.

Nekadašnjem prvom čovjeku kluba Andrei Agnelliju predložena je kazna od 16 mjeseci suspenzija od fudbala, Nedvedu i Arrivabeneu po 12 mjeseci, a Federicu Cherubiniju gotovo 11 mjeseci suspenzije.

Andrea Agnelli je prethodnih 12 godina proveo u torinskom velikanu. Vratio je ekipu u vrh evropskog fudbala, a pod njegovim vodstvom Bianconeri su osvojili devet uzastopnih titula prvaka.

Njegova era završena je međutim na veoma ružan način. Vrlo je moguće da će koštati tim ove sezone kada traje žestoka borba za plasman u Ligu prvaka.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Juventus je imao jako dobru seriju rezultata krajem prošle i početkom nove godine, ali je ekipa doživjela katastrofu od Napolija (5:1) u posljednjem meču i sada je na trećem mjestu tabele s 37 bodova.

Potancijalni izgled tabele Serije A u slučaju da se Juventusu oduzmu bodovi

U slučaju oduzimanja devet bodova Bianconeri bi pali na sedmo mjestu s 28 bodova, što bi bila prava katastrofa.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

denimen9
Sandro i Dušan u Real, Locatelli i Rabiot u Barcelonu, Locatelli i Chiesa u Milan, Inter će pokupiti Milika i Mirretija.. sve miriše na 2006-u, kada su top klubovi uzeli iz drugoligaša sebi po jednog ili dvojicu top igrača
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi