Kraljevi mutnih radnji: Juventusu vraćeni bodovi, ali konačan udarac bi mu mogla zadati UEFA!

Suspenzija za Staru damu?

Kraljevi mutnih radnji: Juventusu vraćeni bodovi, ali konačan udarac bi mu mogla zadati UEFA!

Eldar Ganibegović

Juventusu je u Seriji A, barem privremeno, vraćeno 15 oduzetih bodova početkom godine. Dobili na mostu, ali mogli bi izgubiti na ćupriji. Hoće li UEFA kazniti torinski klub?

Tužioci su identifikovali praksu "lažne razmjene" igrača u Juventusu: unakrsne prodaje sa drugim klubovima, bez razmjene novca, ali koje omogućavaju da se kapitalna dobit evidentira u bilansu.

Sudije su ove fiktivne kapitalne dobiti kvantificirale na otprilike 155 miliona eura, za transfere izvršene između 2018. i 2021. godine. Otkrivena su 42 takva transfera, među kojima i razmjena Pjanić-Arthur na relaciji Juventus-Barcelona. 

Takođe, klub, koji kotira na berzi, navodno je od svojih investitora krio postojanje privatnih ugovora sa igračima, među kojima je i portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo, kako bi mogao odgoditi isplatu određenih plata.

Zbog svega toga Juventusu je prvobitno oduzeto 15 bodova u Seriji A, no oni su im vraćeni nakon žalbe i sada se čeka nova, konačna presuda. 

S 15 vraćenih bodova Juventus je sada treći na tabeli i opet u igri za plasman u Ligu prvaka, no mogao bi da je ne igra, čak ni ako osvoji Evropsku ligu ove sezone.

Oglasi

Predmet će biti ponovo na stolu i Apelacioni sud može potvrditi ili smanjiti kaznu Juventusa. Dok se o svemu ne odluči u Italiji, UEFA je otvorila nezavisnu istragu i, ako pravda u na Apeninima bude kasnila, kontinentalni forum će biti primoran da preduzme svoje mjere.

Tako, prema novinarima Gazzetta dello Sport, Juventus rizikuje da bude suspendovan iz evropskih takmičenja na najmanje godinu dana, ako ga UEFA proglasi krivim.

Juventus je treći u Seriji A s 59 bodova, no ukoliko im se bodovi opet oduzmu past će za veliki broj pozicija.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U Evropskoj ligi su dogurali do polufinala gdje će igrati dvomeč protiv Seville, a osvajanje tog takmičenja garantuje plasman u Ligu prvaka.

Vidjet ćemo šta će na kraju biti s Juventusom koji je definitivno kralj mutnih radnji i uvijek u centru kontroverznih priča.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Voland
Pravo pitanje je zašto se UEFI žuri da kazni Juventus? Ne žuri im se da ubrzaju suđenje/presudu Cityju, gdje je engleski savez rekao da im treba par godina da donesu presudu, jer ima preko 100 optužnica i sumnjivih predmeta.
0 0
vence
Jedna rijec - Superliga
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije