Italijanski mediji prenijeli šokantan razlog zbog kojeg su podnijeli ostavke Agnelli i 'kompanija'

Jedini način da izbjegnu zatvor

Italijanski mediji prenijeli šokantan razlog zbog kojeg su podnijeli ostavke Agnelli i 'kompanija'

Esmer Oštraković

Italijanski mediji prenijeli su informaciju kako su Andrea Agnelli i uprava Juventusa podnijeli ostavke kako bi izbjegli hapšenje.

Rukovodioci su u posljednjih nekoliko dana bili u izuzetno teškoj situaciji jer je klub morao da odobri njihove bilanse.

Sve bi bilo lako da torinsko javno tužilaštvo nije budno pratili sve što se dešava, te su na kraju morali naprviti težak izbor.

Izmjena bilansa izgledala bi kao priznanje krivice, a sa druge strane ostavljanje stvari onakvih kakve jesu značile bi ponavljanje navodnog zločina.

Agnelli i uprava Juventusa tako su se našli na raskrsnici i morali su donijeti odluku, a na kraju su odlučili podnijeti ostavke.

Nakon ostavki, torinsko javno tužilaštvo odustalo je od traženja da se Agnelli i odbor stave u kućni pritvor.

Oglasi

Uprava Juventusa otužena je da je tajno isplaćivala plate igračima u ranim fazama pandemije COVID-a, a istraga njihovih dokumenata otkrila je oko 34 miliona eura neprijavljenih dugova.

Iako je Juventus oslobođen optužbi da su krivotvorili kapitalnu dobit u sportskom slučaju, krivična istraga je još uvijek u toku.

Hoće li "rupa" od 34 miliona eura Juventus koštati izbacivanja u Seriju B!?

Juventus je u velikim problemima. Kompletan Upravni odbor torinskog kluba je podnio ostavke, a istražitelji su sada pronašli rupu u budžetu od 34 miliona eura koja bi mogla izazvati goleme posljedice.

Oglasi

Nakon čuvenog Calciopolija kada je izbačen u Seriju B, Juventus prolazi kroz najteži period u svojoj historiji.

Sada je 10 ljudi iz uprave kluba, na čelu sa Andreom Agniellijem i Pavelom Nedvedom, dalo ostavke, ali Tužilaštvo istražuje budžet kluba.

Novinari Gazzetta dello Sport tvrde da je u "riznici" tima koji je devet puta zaredom osvajao titulu, u periodu od 2012. do 2020. godine, otkrivena "rupa" vrijedna 34 miliona eura.

Istražitelji su također saznali da bi sedam miliona eura proizašlo iz transakcija sa Atalantom, iznos koji nikada nije bio predviđen u budžetu.

Italijani kažu da bi ovaj novac bio rezultat "operacije Romero - Demiral i akvizicije Kuluševskog".

Oglasi

Takođe, tužioci žele da znaju šta se tačno desilo sa tom sumom od 19 miliona evra, koju je Juventus obećao Cristianu Ronaldu tokom pandemije.

Juve je navodno obećao portugalskoj zvijezdi 17 miliona funti (19,63 miliona eura), iako su se čelnici kluba složili s igračima da smanje plate tokom četveromjesečnog perioda izolacije koji je počeo u martu 2020. godine.

Osim toga, istražitelji žele da dokažu da su smanjenja plata postojala samo "na papiru", a ne u stvarnosti.

Tužilaštvo u Torinu blizu je okončanja istrage, koja je krajem novembra 2022. godine dovela do upisa bivših ili sadašnjih funkcionera Juventusa, među kojima su Andrea Agnelli, Pavel Nedved i Fabio Paratici, u registar osumnjičenih.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Tužioci su identifikovali praksu "lažne razmjene" igrača: unakrsne prodaje sa drugim klubovima, bez razmjene novca, ali dopuštajući da se kapitalna dobit evidentira u bilansu stanja.

Gazzetta dello Sport prenosi da Juventus rizikuje da ispadne u Seriju B ako se optužbe potvrde na sudu.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi