"Kad uđeš u finale Englez si, a kada promašiš penal onda si samo crnac"

Bellingham o rasizmu u Engleskoj

"Kad uđeš u finale Englez si, a kada promašiš penal onda si samo crnac"

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Engleske prethodnog je ljeta igrala finale Evropskog prvenstva, no na Wembleyju je poražena od Italije nakon penala. 

Italija je slavila s 3:2 u penalima, a Englezi su promašivali u trećoj, četvrtoj i petoj seriji. Promašivali su redom Rashford, Sancho i Saka.

Članom te selekcije bio je i mladi fudbaler Borussije Dortmund Jude Bellingham, koji je već upoznao surovost rasizma. U razgovoru za CNN kazao je kako skoro nakon svake utakmice dobije rasističke uvrede, a osvrnuo se i na pomenuto finale Evropskog prvenstva.

Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka bili su na meti rasističkih zlostavljanja na društvenim mrežama od strane nekih navijača, nakon što su promašili jedanaesterce u finalu. Menadžer tima, Gareth Southgate, opisao je zlostavljanje kao neoprostivo.

Jude Bellingham je rekao:

"Pokazali smo pravi karakter da pobijedimo u utakmicama i osjećao sam kao da se zemlja ujedinila. Znam da su to odabrani idioti, naravno, i ne okreće se cijela nacija protiv njih."

"Siguran sam da su vjerojatno imali više podrške nego uvreda, ali samo im je podrška i trebala nakon promašenih penala, a ne rasizam koji su dobili nakon njega."

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

"Na putu do finala Evropskog prvenstva ste Englez, a onda promašite penal i nakon toga ste samo crnac", rekao je Bellingham.

Top Komentari

makelele
Logično i Macguire je engleski reprezentativac i englez, al kad zezne gol onda je kretenčina debilna.
6 0
manu007
Tako je i bjelcima
1 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti