Kada je Italija posljednji put propustila Mundijal?
Foto: Fabio Cannavaro (Italija) diže trofej svjetskog prvaka (EPA)

Četverostruki prvaci svijeta

Kada je Italija posljednji put propustila Mundijal?

Italija se po prvi put nakon dugo vremena suočila sa neodlaskom na Svjetsko prvenstvo.

Sama činjenica da ovog novembra Italijani igraju baraž i nisu se plasirali direktno na Svjetsko prvenstvo zabrinula je njihove navijače. To se posljednji put Italijanima desilo u kvalifikacijama za Svjetsko prvnestvo 1998. Azzurri su tada igrali protiv Rusije dvomeč baraža i slavili su sa ukupnim rezultatom 2:1. 

Danas, 20 godina kasnije, Italija ponovo igra baraž, ali ovog puta protiv Švedske koja ih je pobijedila u prvom susretu sa 1:0 na domaćem terenu. 

Italijani strahuju da će se desiti najgori mogući scenario, odnosno da se njihova reprezentacije neće naći na Mundijalu, a to bi bilo prvi put nakon Svjetskog prvenstva 1958. godine koje se održalo u Švedskoj. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Prije toga, Azzurri se nisu pojavili na Mundijalu 1930. godine koje je održano u Urugvaju. Do sada je u fudbalskoj historiji odigrano 20 svjetskih prvenstava (dva nisu igrana zbog Drugog svjetskog rata), a Italija je propustila samo ta dva, baš kao i Njemačka. Jedina reprezentacija koja je odigrala svako Svjetsko prvenstvo je Brazil, a Brazilci imaju i najviše titula (pet), dok Italija i Njemačka imaju po četiri. 

Revanš susret između Italije i Švedske odigrat će se u ponedjeljak navečer na stadionu San Siro u Milanu sa početkom u 20.45 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi