Kada Liverpool može osvojiti titulu?
Foto: EPA

Susret protiv Evertona velika je želja navijača Liverpoola

Kada Liverpool može osvojiti titulu?

S. Bošković

Liverpool se ove sezone nalazi na korak od osvajanja dugoočekivane titule prvaka Engleske.

Redsi se nakon 25 odigranih mečeva nalaze na vrhu tabele Premier lige s 22 nevjerojatna boda prednosti nad drugoplasiranim Manchester Cityjem.

Mnogi navijači Liverpoola, ali i svi ljubitelji fudbala već polako prave kalkulacije o matematičkom potvrđivanju titule.

Trenutna situacija je takva da timu s Anfielda treba šest pobjeda u posljednjih 13 mečeva (ili 18 bodova ukupno) kako bi i matematički bio prvak.

Da li Liverpool može do titule u februaru?

Unatoč visokoj prednosti ne postoji niti jedan matematički način da titula na Anfield stigne u trenutnom mjesecu, prvenstvo zbog toga što će Građani odigrati samo dva ligaška meča, te matematički ne mogu niti u jednom scenariju biti dovoljno daleko.

Kad Liverpool najranije može da osvoji ligu?

U teoriji, titula na Anfield može stići sedmog marta kad je na rasporedu susret s Bournemouthom. City bi u tom slučaju morao napraviti po neki kiks, dok bi Redsi trebali slaviti u svim mečevima.

No, sigurno je da Liverpool u slučaju šest pobjeda iz narednih šest utakmica osvaja naslov prvaka Engleske. Šesti meč Liverpoola od ovog trenutka je na Anfieldu 21. marta, a protivnik je Crystal Palace.

Kako do titule protiv Evertona?

No, dosta navijača Redsa smatra da bi bilo prelijepo osvojiti titulu u meču protiv gradskog rivala Evertona, i to na Goodison Parku.

Ponovno, za takav scenarij potrebno je da Liverpool dobije sve mečeve do 16. marta, a da City izgubi jedan meč između sad i 14. marta.

Trijumf u Merseyside derbiju i osvajanje titule nakon istog bio bi katarzičan za fudbaler Liverpoola, s obzirom na to da je prošlogodišnji remi protiv Evertona bio krucijalan za gubitak titule od Manchester Cityja. Na kraju sezone tim s Etihada je imao 97 bodova, dok je Liverpool ostao kratak za bod.

Kad je najranije osvojena Premier liga?

Potražite više informacija na temu Premier league:

Manchester United je vlasnik ovog rekorda. U sezoni 2000/2001 fudbaleri Sir Alexa Fergusona su 14. aprila osigurali naslov prvaka Engleske.

Najbrže osvojena Premier liga po broju preostalih utakmica, a ne po datumu je također u vlasniku Manchester Uniteda, iz iste sezone, te njihovog gradskog rivala Manchester Cityja iz sezone 2017/2018. Obje momčadi su titulu osigurale pet mečeva prije kraja sezone.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi