Kako Atletico uspijeva novi stadion otplatiti za samo dvije godine?

Imaju jasnu viziju

Kako Atletico uspijeva novi stadion otplatiti za samo dvije godine?

E. Škorić

Atletico Madrid već dvije godine igra na svom novom stadionu Wanda Metropolitano koji ima kapacitet 67.829 sjedećih mjesta.

Kineska firma za nekretnine Wanda Group je razlog što stadion Atletica nosi naziv Wanda Metropolitano, no zbog UEFA-inih propisa o sponzorstvu, stadion je u UEFA-inim materijalima poznat kao Estadio Metropolitano.

Kako god, radi se o sjajnom stadionu na kojem se igralo i finale Lige prvaka, a napravljen je nakon što se srušio prethodni stadion Vicente Calderon.

Atletico svoj moderni stadion otplaćuje za samo dvije godine. Kako? Atletico je ovog ljeta oborio sve rekorde u transferima. Potrošio je 243 miliona eura na pojačanja, od čega je čak 126 odovjeno za portugalskog talenta Joaa Felixa. No, prikupljeno je 311 miliona eura prodajom Griezmanna, Hernandeza, Rodrija...

Također, stari Vicente Calderon, koji je srušen, prostirao se na 63.076 četvornih kilometara. Imovina je ostala u vlasništvu kluba. Atletico je tri parcele površine 34.595 četvornih metara prodao za 100 miliona eura, a za preostalih 28.481 četvorni metar dobit će još 80 miliona eura.

Dok će Wanda Metropolitano koštati 265 miliona eura, dvije trećine novca dolaze od zemlje koja se prodaje na mjestu gdje je bio Vicente Calderon. Ako se tome doda 68 miliona eura koliko je Atletico zaradio od transefra, još uvijek će im nedostajati samo 13 miliona eura za potpuno isplaćivanje novog stadiona.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Praktično će i taj dio pokriti od ulaznica za utakmice La Lige i Lige prvaka u narednoj sezoni.

Kada dobro poslujete, imate uređen sistem, veliku bazu navijača i pravu viziju, onda se sve može.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi