Kako će izgledati završnica sezone u Evropi?
Foto - EPA

UEFA ima plan, ali i klubovi imaju zahtjeve

Kako će izgledati završnica sezone u Evropi?

Midhat Šljivak
Teme:

Pandemija koronavirusa zaustavila je većinu takmičenja u svijetu fudbala.

Samo rijetki se usuđuju izaći na terene, ali oni u najvećim i najkvalitetnijim ligama i takmičenjima su na prinudnoj pauzi.

Mnogo je scenarija o nastavku sezone. UEFA je s klubovima postigla načelan sporazum o nastavku Lige prvaka u augustu, a plan je takav da bi se četvrtfinala, polufinala i finala igrala na jednu dobijenu utakmicu.

Ipak, na sastanku će se razmatrati opcija da prvenstva i evropska takmičenja idu uporedo do kraja jula i početka augusta ili da se ipak prvenstva okončaju, pa da se završnice takmičenja odigraju u augustu, što je mnogo realnija opcija.

Činjenica da nema previše vremena vjerovatno će značiti da će se u evropskim takmičenjima igrati po jedna utakmica, a bit će razmatrana opcija odigravanja završnog turnira najboljih osam ili najbolje četiri ekipe.

Prelazni rok će biti duži, ali šta će biti s igračima čiji ugovori ističu 30. juna

Mnogobrojni fudbaleri imaju ugovore do 30. juna i dobar dio ih neće moći da nastupa za klubove nakon ovog roka.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) spremna je da dopusti igračima da ostanu u klubu i da igraju nakon ovog datuma bez ikakvih problema, ali ni oni ne mogu isforsirati ovu odluku.

Igračima je preporučeno da završe sezonu s klubovima. Ipak, ako oni to ne žele niko ih ne može natjerati i lako se može desiti da neko od fudbalera ne završi sezonu u klubovima s kojim imaju ugovore.

Također, izvjesno je da će prelazno rok trajati mnogo duže od planiranog. Postoji mogućnost da će se on produžiti čak do januara, ali sve će se znati nakon sjednice između čelnika vodećih federacija i klubova.

Mogućnost povećanja broja izmjena

S obzirom na činjenicu da su igrači dostigli vrhunac forme za završnicu prvenstva i da su odjednom morali prekinuti s treninzima, mogla bi predstavljati problem prilikom povratka na terene.

Nema dileme da bi nastavak takmičenja donio i brojne povrede zbog velikog broja utakmica u kratkom vremenskom periodu, te će klubovi navodno zatražiti od UEFA i FIFA da se poveća broj izmjena.

Vjerovatni zahtjev će biti da klubovi imaju mogućnost da izvrše pet ili šest izmjena umjesto regularne tri i to je opcija koja bi mogla biti vrlo vjerovatna za završetak sezone.

UEFA ne može natjerati saveze da završe sezonu

Ono što je također jako bitno je činjenica da UEFA ne može natjerati nijednu državu da nastavi svoje prvenstvo. Oni savezi koji žele da okončaju takmičenje moći će to uraditi bez problema (Belgija i Škotska), ali se suočavaju s kaznom evropske fudbalske federacije.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Kazna je sasvim jasna. Njihovi klubovi vjerovatno neće imati mogućnost da igraju u evropskim takmičenjima naredne sezone, a to bi značilo i velike novčane gubitke.

Odluku o nastavku takmičenja ove zemlje će donijeti na sastancima 23. aprila, a preporuka UEFA-e svim zemljama da nastave takmičenja čim se za to stvore uslovi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi