Kako je Bilić "ukrao" Kloppu trenera porijeklom iz BiH?

Čovjek iz sjene

Kako je Bilić "ukrao" Kloppu trenera porijeklom iz BiH?

Itekako važan kotačić u sustavu West Hama je Edin Terzić. Stručnjak čiji je otac iz BiH, a majka iz Hrvatske, profesionalnom karijerom se ne može pohvaliti, no zato kao trener je sa svoje 34-godine na plećima već imao priliku da radi u klubovima poput Borussije Dortmund, Bešiktaša i na koncu West Hama. 

Za Terzića kažu da je u West Hamu čovjek iz sjene. Slaven Bilić ga je za pomoćnika uzeo, ni manje ni više, nego Jurgenu Kloppu s kojim je dvaput osvojio njemačku Bundesligu.

"Ja sam radio za Borussiju Dortmund od 2010. do 2013. godine i onda me Slaven pitao da li bi došao kod njega u Bešiktaš. Na kraju sam prihvatio poziv. Skupa smo radili u Turskoj dvije godine, pa sada dvije godine u Engleskoj", ispričao je Terzić u razgovoru za Dnevnik Nove TV. 

Terzić je trenersku karijeru počeo kao pomoćni trener U19 selekcije Borussije. Vremenom, pored treniranja omladinskih selekcija, postao je skaut za prvi tim s direktno sarađivao s Jurgenom Kloppom. Njegov zadatak je bio da analizira protivnike za Ligu prvaka, Bundesligu... 

"Ja sam skautirao za Jurgena Kloppa i radio kao trener u akademiji radio sam za U-19, U-16 i U-23. To sam radio prijepodne, a poslijepodne kao skaut."

Na pitanje kakav je zapravo Klopp, Terzić je odgovorio:

"Onakav kao i na televiziji. Uživo samo još više psuje hahah. Inače sve isto." 

Još rano Terzić je shvatio da kao fudbaler neće ostvariti ono o čemu je sanjao. Igrao je pretežno u njemačkim niželigašima, nakon čega je počeo polagati licence za trenera. 

"Ja sam jedan od tih 95 posto što nije uspjelo. Puno se nas zaljubilo u fudbal i počelo igrati, za mene nije bilo dosta da uspijem kao profi igrač. Vidio sam da neću zaraditi puno novaca, ali sam odlučio da želim ostariti u fudbalu."

Terzićeva poruka je kako uz igranje, makar i profesionalno, treba forsirati i obrazovanje. 

"Knjige su jako bitne, otvoriti oči, uši i usta ponekad i to je bitno nekad. Ali sve je drugačije ako se stoji ispred 25 igrača 15 različitih nacionalnosti i ega onda je sve drugačije nego u knjizi haha."

Na temu o igračkim zvijezdama, rekao je kako se za njega onaj najdraži mijenja iz sedmice u sedmice. 

"Meni je najdraži igrač igrač koji zakuca 1:0 u 95. minuti, taj vikend. E taj mi je najdraži haha", veselo će Terzić.

O samostalnom angažmanu Terzić za sada ne razmišlja. Zadovoljan je trenutkom u kojem živi i želja mu je biti najbolji pomoćnik koji može biti, odnosno da pruži najbolje od svojih kapaciteta. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi