Kako je lijepo imati Edina Džeku: U Zenici pala Austrija!

Nova pobjeda u Ligi nacija

Kako je lijepo imati Edina Džeku: U Zenici pala Austrija!

Edmir Škorić, foto: T. Hebib

Bh. reprezentacija je večeras na Bilinom polju u susretu drugog kola Lige nacija ugostila Austriju, te je golom Edina Džeke stigla do nove pobjede.

Za razliku od utakmice u Belfastu, gdje su Zmajevi bili nadigrani u svim segmentima nogometne igre, ali su sjevedno savladali Sjevernu Irsku s 2:1, večeras su u Zenici pokazali puno bolje lice, a borba se isplatila i donijela novu pobjedu.

Prvu šansu imali su Austrijanci, kada je u 15. minuti Arnautović snažno šutirao, ali je Šehić bio siguran na golu Zmajeva. Ubrzo novi udarac Arnautovića, a drugi pokušaj mu je otišao pored gola.

Bolji su bili Austrijanci u prvih 25 minuta, no kako se bližio kraj prvog dijela, tako su bh. nogometaši bivali sve opasniji, mada se teško dolazilo do neke veće šanse. U 30. minuti Džeko je glavom šutirao na ubačaj Pjanića, ali nije bilo opasnosti po golmana gostiju.

Nešto ranije je Šunjić zakasnio na dobar ubačaj Pjanića, a u 40. minuti velika šansa za Džeku, koji ne uspijeva da zahvati loptu iako je bio sam pred golom Austrije poslije oštrog ubačaja Duljevića s lijeve strane.

Stvari se u nastavku nisu drastično promijenile, ali vodila se žestoka borba za svaki komad terena i obje selekcije bile su u podjednakim šansama da možda dođu i do sva tri boda.

U 55. minuti je Pjanić izveo slobodni udarac, austrijski golman je boksao loptu, ona došla do Duljevića, koji je ipak izblokiran, ali bila je to zaista dobra situacija za nogometaša Dynamo Dresdena.

U 70. minuti Šehiću je ispala lopta nakon ubačaja Alabe, Austrijanci su dali gol, ali je defanzivac Bayerna prethodno b io u nedozvoljenoj poziciji pa ej gol poništen.

I onda u 78. minuti jedan naizgled jednostavan napad naših momaka, da bi na kraju Edin Džeko dobio loptu od Elvisa Šarića, povukao i lijevom nogom iskosa s lijeve srane zabija za veliko slavlje u Zenici, pokazavši ponovo koliko nam znači.

Uspjeli smo sačuvati prednost i upisati nova tri boda, fantastičan početal u novoformiranom UEFA-inom takmičenju. 

BiH - Austrija 1:0 (Džeko 78)

BiH: Šehić, Čivić, Todorović, Bešić, Višća, Duljević, Pjanić, Džeko, Šunjić, Zukanović, Sarić.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Austrija: Lindner, Hinteregger, Ilsanker, Arnautović, Alaba, Gregoritsch, Prodl, Žulj, Grillitsch, Lainer, Lazaro.

Top Komentari

Bulwyf
Ne mozemo ovako nigdje... bodovi su tu ali igre nema, ocajni smo. Nesto se mora mijenjati
27 149
heloo
Uz par igraca iz mlade reprezentacije za godinu dvije bice ovo jako,jako dobra ekipa. Ova igra bez napucavanja lopte bez razloga je vrhunska. Cestitke gospodinu Prosineckom koji je napravio jako dobar posao i njemu i igracima zelim u buducnosti jos bolje rezultate
143 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi