Kako je Njemačka uzela naslov

U susret Eurobasketu

Kako je Njemačka uzela naslov

M. Maksimović

Jedno od najvećih iznenađenja u istoriji Evropskih prvenstava dogodilo je 1993.godine. Tada se na domaćem parketu naslovom prvaka prvi i jedini put u istoriji okitila reprezentacija Njemačke.

I to što je posebno zanimljivo, sa tri poraza što je nekada bilo nezamislivo. U drugom krugu od od tri utakmice, Njemačka je dobila samo jednu ali onu presudnu, protiv Turske 77:64. A onda je stigla nokaut faza u kojoj su na putu do zlata svoje protivnike, izabranici Svetislava Pešića dobili kombinovano šest razlike.

Protiv Španije pobjeda u produžetu 79:77 uz 23 poena poena Welpa.  U polufinalu su igralo protiv Grčke, još jedne košarkaše velesile u poređenju sa Njemačkom. Međutim ni to nije smetalo domaćinima koji na kraju slave 76-73, iako su četiri minute prije kraja imali +10.Opet je Welp bio glavna figura sa 15 poena, Grcima nisu pomogla ni 23 Christodouloua.

Veliko finale je stiglo  4.jula 1993.godine. Opet je bila to utakmica na malo poena, tvrda rekli bi smo negledljiva. 15 sekundi prije kraja Babkov je zabio dva slobodna za +2.Posljednji napad je poveo Kai Nürnberger, vrijeme je curilo na semaforu i kada su mnogi očekivali da krene na ulaz, on je spustio loptu za Welp koji zakucava uz bespotrebni prekršaj Mikhaylova. Jedno bacanje za igrača koji je proveo tri godine u NBA ligi je bilo dovoljno, Njemačke je tri sekunde prije kraja stigla na tron.

Svetislav Pešić je napravio nemoguće sa Welpom, Harnischom, Kochom, Nürnbergerom, Rödlom.U velikom finalu Welp je ubacio 18 poena, Harnisch 13, Nürnberger 14. Cristian Welp je naravno bio MVP turnira, prvi Nijemac u istoriji, prvi čak i prije Dirka Nowitzkog.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.