Kako je pao United? Matić, Mbappe, Marquinhos i možda sudija
(Foto: EPA) Crveni đavoli su bili optimistični i zbog povreda ključnih igrača PSG-a, ali...

PSG rutinski do velike prednosti

Kako je pao United? Matić, Mbappe, Marquinhos i možda sudija

Među navijačima Manchester Uniteda je sinoć vladala euforija. Vjerovao je čitav Old Trafford da Solskjaerovi Crveni đavoli mogu poraziti "okrnjeni" PSG u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

Ipak, Crveni đavoli su vraćeni u realnost, a Solskjaerov niz bez poraza na klupi Uniteda je prekinut - i to rutinski.

Nije PSG imao apsolutnu dominaciju, ali kada se sve rezimira, Parižani su rutinski stigli do pobjede i prednosti od dva gola pred revanš na Parku prinčeva.

United je pun samopouzdanja ušao u sinoćnji duel, ali je PSG, posebno nakon prvog gola, držao sve konce u svojim rukama. Odigrali su Parižani iskusno, sigurno i sasvim zasluženo slavili.

Može se, nakon utakmice, ukazati i na nekoliko uzroka poraza Uniteda i lagane pobjede PSG-a.

Matić

Nemanja Matić je napravio krucijalnu grešku na Old Traffordu. Trvda utakmice prestala je to biti kada je mladi Kimpembe početkom drugog poluvremena pogodio za 0:1, a nakon kornera pobjegao je upravo Nemanji Matiću.

Kimpembe je jednostavnom varkom prošao iza leđa iskusnom Srbijancu. "Lažni" pokret ka prvoj, a zatim odlazak ka drugoj stativi bio je dovoljan da pobjegne svom čuvaru Matiću, koji je vjerovatno mislio da će Bailly otkloniti opasnost, i zakuca loptu iza De Geinih leđa.

Bio je to ključni trenutak meča od kojeg se Crveni đavoli nisu uspjeli oporaviti, pa je PSG od te 53. minute djelovao puno sigurnije i moglo se vidjeti da Parižani koračaju ka pobjedi.

Sudija?

Navijači Manchester Uniteda su, međutim, mišljenja da Presnel Kimpembe uopšte nije smio dočekati 53. minutu na terenu.

Sudija Daniele Orsato je u 11. minuti susreta pokazao žuti karton defanzivcu PSG (pokazao ih je sinoć ukupno 10). Ipak, Kimpembe je nastavio sa dosta agresivnom igrom, te je nakon žutog kartona napravio još tri prekršaja, ali se Orsato nije odlučio za drugi žuti karton i isključenje.

Kylan Mbappe

Mladi Francuz je ponovo pokazao sav raskoš svog talenta i zasjenio kolegu u protivničkom napadu, Marcusa Rashforda.

Mbappe je već u prvom poluvremenu pokazao da će biti veliki problem za dosta statičnu odbranu Manchester Uniteda, a istu je kaznio golom za konačnih 0:2 i drugom.

Crveni đavoli su mogli svjedočiti ubojitoj kontri PSG-a. Mbappe je krupnim koracima krenuo prema golu Uniteda, Eric Bailly i Victor Lindeloff su bili osjetno sportiji, a onda se i savršeno pozicionirao između dva štopera Uniteda. Di Maria je uputio sjajnu loptu, a Mbappe rutinski "zapečatio sudbinu" Uniteda.

Marquinhos

Iako su hvalospjeve nakon sinoćnje utakmice pokupili Di Maria i Mbappe, treba se osvrnuti i na Brazilca Marquinhosa koji je gotovo savršeno markirao Paula Pogbu.

Na taj način je Unitedov glavni motor zaustavljen, pa su se Crveni đavoli čitavu utakmicu mučili sa kreiranjem šansi.

O Marquinhosovoj ulozi u sinoćnjem trijumfu PSG u svojoj analizi meča je govorio i Aresen Wenger.

"Ono što je PSG učinio jeste da je blokirao Pogbu pomoću Marquinhosa. Marquinhos je markirao Pogbu, a kada bi PSG došao do lopte, Draxler je prolazio iza leđa Pogbi i tako su Parižani uspijevali dolaziti do prilika 'iza leđa' veznog reda Uniteda", istakao je nekadašnji trener Arsenala.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Sve u svemu, PSG je sinoć odradio dovoljno dobar posao da stekne ogromnu prednost pred revanš, a svoju težinu ima činjenica i da je Tuchel na Old Traffordu bio bez Neymara i Cavanija.

Konačni udarac Unitedovim ambicijama je, čini se, zadao iskusni crveni karton Paula Pogbe. Francuz je bez potrebe zaradio startovao na Danija Alvesa (koji se sinoć dobro snalazio u nešto ofanzivnijoj ulozi), a iskusni Barazilac je znao kako doprinijeti njegovom drugom žutom kartonu, pa će United na Parku prinčeva biti lišen usluga svog skupocjenog veznjaka...

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

JogurtVocni
"Konačni udarac Unitedovim ambicijama je, čini se, zadao iskusni crveni karton Paula Pogbe. Francuz je bez potrebe zaradio startovao na Danija Alvesa (koji se sinoć dobro snalazio u nešto ofanzivnijoj ulozi), a iskusni Barazilac je znao kako doprinijeti njegovom drugom žutom kartonu, pa će United na Parku prinčeva biti lišen usluga svog skupocjenog veznjaka..."
1 0
Noname992
Loše drugo poluvrijeme!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi