Kako je potrošen čovjek
Odović (četvrti s lijeva) iz nekih sretnijih, manje nervoznih i turobnih dana: Sistem koji je stvorio trenutni ambijent troši legende, a sposobnim ljudima ne dozvoljava da rade no što najbolje znaju

Milomir Odović više nije trener Željezničara

Kako je potrošen čovjek · Komentar

Priča o odlasku još jednog trenera Željezničara sa vjerovatno najnezahvalnije pozicije u bh. fudbalu, priča o je o našem društvu i adetima, običajima koji su zavladali neposredno nakon rata. Onoga dana kada je neko svojim nakaradnim načinom razmišljanja izvrnuo sistem vrijednosti naopako.

Milomir Odović uopće nije bitan, kao što u životu niko nije bitan. Najbolji savjet koji možete u istom tom životu dobiti je da sve - bude i prođe. To je jedina Istina, ako već za istinom tragate.

Nije bitan nijedan sadašnji fudbaler Željin, jer će Željo postojati i bez njega. Proći će životni vijek i onih koji su bili bitni, voljeni, značajni. Onih koji su učestvovali u pisanju historije.

Nema Željo mnogo takvih, nije Željezničar u nekim globalnim okvirima nikada ni bio velikan, već klub raje i radničke klase, koji se uspio ugurati među rijetke što su mimo velike četvorke osvajali barem jednom titulu prvaka Jugoslavije. Željezničar je međutim na osnovu te činjenice i ogromne armije navijača u samostalnoj BiH morao biti velik. Ko će drugi biti osim Željo i Sarajevo.

Nema dakle mnogo Željo svojih velikana, ali svejedno vrlo malo ih je danas vezano za Željezničar. Potrošilo ih se, ili su im vrata kluba zatvorena. Zašto ih se potrošilo? Zato jer su korišteni u potpuno pogrešne svrhe i grozno vrijeme.

Milomir Odović bio je dojučer vezan pozicijom šefa stručnog štaba, ali znate što?

Zato što je jednom neko odgovoran, koji je umislio da sve zna, donio odluku o dovođenju bogzna kakvog trenera, pa je krenuo serijal. Završio je onoga trenutka kad je posljednji izmišljeni trener shvatio da ambijent u koji je je došao ne odgovara zamišljenoj slici formiranoj na slatkoriječivosti pregovarača koji ga tu dovodi.

Šta je onda bilo potrebno? Angažirati "vojnika" kluba kako bi n spasio što se spasiti može. I došao je Oda. Šta će, ne može ne prihvatiti. Situacija je bila bremenita, njegova ljubav neupitna, a on na platnom spisku. Imao je podršku svakog normalnog hroničara društvenih zbivanja.

I tako, u istom tom ambijentu i sa istim igračima od kojih je pobjegao posljednji izmišljeni trener, Oda je preživio koliko je logika dopuštala, a onda je uslijedio niz dešavanja zbog kojih je Željo danas klub kojeg pobjeđuju klubovi koji su samo prije par godina molili Boga da ih se zovne na prijateljski meč tokom reprezentativne pauze, klub podijeljenih navijača, frustriranih, razapetih iza neostvarenih rezultatskih očekivanja i ponosa jer klub nikada nije imao ljepši stadion. Odoviću je zbog nekoga narušeno zdravlje, baš kao i mnogima koji vole sa tribina Želju.

Željezničar u suštini prethodnih sezona nije bio ni loš, ali su dvije titule izmakle u posljednji tren pa je to ono što je stvorilo frustraciju. Nju su podgrijavale često poružne igre, i kada sve oduzmeš i sabereš, nije bilo mnogo prostora za sreću.

I tu dolazimo do ključnog pitanja. Koliko nam je bitna sreća Drugoga. Ko uopće mari za sreću, posebno kada je posao u pitanju? Znaju li za osjećaj odgovornosti, je li on poznat onima koji direktno utječu na nečije zadovoljstvo i kvalitet životom.

Šta je poenta svega? Oni koji znaju raditi svoj posao ne rade ga, a njihov posao kao da im je babovina rade oni koji to ne znaju. Trošimo ljude, na svim nivoima, jer oni koji donose odluke, donose ih na loš način ili zato jer se ne bave svojim poslom. Sposobni odlaze, a oni emotivni koji očekuju od nekoga da ih usreći - pate ili umiru. A sve zbog nečije sujete i visoko razvijenog ega. Željo je najbolji primjer gore napisanog.

U ovoj državi sve je trećerazredno jer se godinama sistemski stvara ambijent za procvat trećerazrednosti. Krivi ljudi na krivim mjestima, a u takvom ambijentu oni koji vrijede bit će potrošeni za tili čas.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ili će se njih sjetiti samo kada treba vaditi kestenje iz vatre, a oni Bog dao neće imati opciju da kažu "ne". Ko je iole kvalitetan u ovom sistemu beznađa ne može uspjeti, pa najčešće sreću potraži negdje drugdje. I tako ukrug.

Nije Milomir Odović loš, nego ga je ambijent učinio bespomoćnim i jadnim. Možda ga je vrijeme pregazilo. Ovo nije moje vrijeme, ovo nisu moje zime, rekao bi Marijan Ban. Legenda je Oda, ali napravljeno je tako da nama ovdje legende ne trebaju, realno.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

KIKSER
Prinova u familiji Osim..djevojčica se zove Lopovka po dedi i pradedi...
32 125
KIKSER
koja slika nezna se ko je ružniji hahahahahaha
16 64

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi