Kako je Roger Federer pomogao Manchester Unitedu da osvoji Ligu prvaka 2008. godine?

Zanimljiv pristup prije meča

Kako je Roger Federer pomogao Manchester Unitedu da osvoji Ligu prvaka 2008. godine?

Na 12. godišnjicu posljednje titule Manchester Uniteda u Ligi šampiona Express Sport se osvrnuo na uticaj koji je Roger Federer imao da se to dogodi. 

Bivši trener u klubu s Old Trafforda Rene Meulensteen otkrio je kako je koristio snimke mečeva Rogera Federera kako bi pomogao igračima u njihovom psihičkom fokusu uoči finala Lige šampiona iz 2008. godine u kojem je United porazio Chelsea nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Manchester je bio bez titule prvaka Evrope devet godina prinje tog finala. Sir Alex Ferguson je bio pod velikim pritiskom, ali u svojim redovima je tada imao velike zvijezde kao što su Cristiano Ronado, Wayne Rooney ili Carlos Tevez.

Bilo je to prvo finale Lige prvaka u kojem su se sastala dva engleska kluba, a Meulensteen je smatrao kako bi korištenje Federera moglo biti korisno za igrače.

"Ljubitelj sam tenisa i uvijek sam se divio Federeru i načinu na koji kontroliše svoje emocije. Za momke sam odabrao pet Federerovih isječaka i zamolio ih da ispod napišu na kojem turniru je tada igrao, koji je set bio u pitanju i koji poen. Identificirali su Wimbledon kao turnir, ali nisu znali reći koji je u pitanju set ili poen. Poenta koju sam im tada htio reći je da, gdje god je Federer igrao, pobjeđivao je i prikazivao najbolje od sebe kada je bilo najbitnije".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Osvojio bi prvi set, onda izgubio drugi i treći, ali sve do trenutka dok meč ne dođe do 'meč poena' sve što se ranije događalo nije bilo bitno za njega jer je bio skoncentrisan samo na pobjedu".

U konačnici ovakva psihička priprema je uspjela jer su igrači Uniteda uspjeli zadržati nervozu tokom izvođenja penala na stadioinu Lužniki u Moskvi i upisati pobjedu.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije