Kako Serija A planira da nadoknadi financijski gubitak klubova i hoće li to slijediti i druge lige?

Kako Serija A planira da nadoknadi financijski gubitak klubova i hoće li to slijediti i druge lige?

E. Škorić

Vodstvo Serije A održalo je sastanak s ciljem da se dobije pomoć od italijanske vlade nakon što se okonča pandemija koronavirusa.

Italijanska Serija A je među prvim ligama koje su obustavljene u svijetu, a klubovi će, bez obzira kada se nastavi, ako se uopće i nastavi prvenstvo, biti žestoko financijski pogođeni i to je već sada izvjesno. Neminovan je to scenarij i, nažalost, pratit će i ostale sportske organizacije i nogometne klubove.

Budžeti će biti oslabljeni, dovest će to do težeg ostvarivanja tranfera u novoj sezoni, pa čak je i Ralf Rangnick, njemački stručnjak koji je u decembru dogovorio da na ljeto preuzme Milan, ispitivao navodno situaciju na San Siru, svjestan da klub sada ipak neće biti spreman da ostvari ranije dogovore i da mu udovolji uslovima u smislu da bezbrižno napravi listu igrača koje planira da dovede. Ako će najveći klubovi imati te probleme, šta će tek da bude s onima manjim klubovima čiji godišnji proračuni nisu toliko veliki?

Stoga se razmatra kako bi se mogla prevazići kriza, pa su u Seriji A izradili dokument koji su poslali predsjedniku Italijanskog nogometnog saveza Gabrieleu Garvini, a koji bi o ovom problemu trebao da razgovara osobno sa ministrom sporta Vincenzom Spadaforom i sa vladom Italije.

Procjenjuje se da bi, ukoliko se sezona ne nastavi, svih 20 klubova Serije A moglo izgubiti najmanje 720 miliona eura kroz TV prava, prihode na dan utakmice i trgovački rad, kao i kroz ostale aktivnosti, kao što su prodaje dresova itd...

Iz Serije A sada traže da se omogući klubovima da još jednom dopuste kladionicama, a jedna od njih je Bet365 Hrvatska, da budu sponzori na dresovima, što je zabranjeno prošle godine, ublažavajući također zloglasnu italijansku birokraciju po pitanju izgradnje ili obnova stadiona te organiziranje jedne drugačije metode prodaje TV prava Serije A, prema čemu bi klubovi mogli dobiti više novca u narednoj sezoni, a uz to na neki način steći povrat izgubljenog u trenutnoj.

Na taj način Italijani planiraju da klubovima ipak daju mogućnost da se oporave od krize koja će tek da uslijedi. Tražit će, uostalom, direktnu financijsku pomoć od države, koja će i sama ekonomski patiti određeni period.

Ostaje da se vidi na koji način će Savez pomoći klubovima u drugim zemljama, pa tako i u Bosni i Hercegovini, gdje je klubovima i bez pandemije koronavirusa bilo teško funkcionisati.

Većina se zalaže za nastavak sezone koja je po mnogima gotova

Još uvijek postoji velika neizvjesnost hoće li se lige uopće odigrati do kraja. Neki bi odmah zaustavili prvenstva i dodijelili titule po trenutnoj tabeli, što je bio slučaj u nekim košarkaškim, rukometnim i hokejaškim prvenstvima, dok opet drugi "natežu" na drugu stranu, žele da se igra, što iz razloga da prvenstvo bude regularno, što iz razloga da se ipak zaradi novac od TV prava.

Predsjednik Brescije Massimo Cellino, čiji tim je zakovan za dno tabele i pred ispadanjem, smatra da bi razum trebao pobijediti i da bi se prvenstvo trebalo završiti odmah.

"Nemojte biit ludi, kako možemo nastaviti sezonu? Mislim samo na narednu i to je to. Kup Italije, Scudetto... Ako predsjednik Lazija Claudio Lotito to želi, dajte mu. Uvjeren je da je njegov tim nepobjediv i neka tako i bude. Kako možemo sjediti ovdje i govoriti o tituli u Seriji A kada imamo kugu na pragu? Trenutno me nogomet ne zanima", poručio je prvi čovjek posljednjeg tima Serije A.

Isti stav ima i predsjednik Sampdorije, u čijim redovima je najveći broj igrača i osoblja zaraženih virusom Covid-19.

"Možemo stvoriti hipotezu. Možemo si dati mjesec dana. Početi pripreme 4. aprila do 4. maja, onda igramo 12 utakmica. Dolazimo do augusta, šta se onda dešava s narednom sezonom? Hajde da počnemo pričati o narednoj sezoni, ne ovoj".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Postoji izvještaj iz Italije da su se klubovi iz Serije A podijelili. Jednu grupu, koja želi da se Scudetto nastavi, zagovara Lazio. Ova rimska ekipa bori se za Scudetto s Juventusom i Interom. Ekipe koje su na drugoj strani žele da se sezona poništi i da se krene s 22 ekipe u augustu, prenosi La Repubblica.

Kako god se završi, drugi dio sezone 2019/20 pretvorio se u košmar i nažalost imat će dugoročne posljedice na klubove. Sada je samo važno pronaći način da se ekonomski nogomet što prije dovede u normalu, a svako će voditi borbu na svoj način. Prijedlog Italijana možda je i najbolji...

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ivica_Osim8
Nakon virusa igrači iz BiH ce ostvarivati vece transefere po svijetu
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi