Kako su Armenci zapamtili BiH? Talentovani Džeko i "hat-trick" Muslimovića
(Foto: Screenshot) Neki su i danas tu, ali puno je i već pomalo zaboravljenih imena

Bilo je to davno...

Kako su Armenci zapamtili BiH? Talentovani Džeko i "hat-trick" Muslimovića

Večeras reprezentacija Bosne i Hercegovine i zvanično počinje sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Prva prepreka je reprezentacija Armenije. Selekcija koja je, sa izuzetkom najveće zvijezde Henkrikha Mkhitaryana, nepoznanica ljubiteljima fudbala u BiH.

Nije, međutim, ovo prvi put da će Bosna i Hercegovina odmjeriti snage sa reprezentacijom Armenije - biće ovo treći međusobni duel.

Naime, BiH je sa Armemnijom igrala dva puta i to u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Tada je na klupi BiH sjedio Miroslav Ćiro Blažević, a Zmajevi su izgledali dosta drugačije nego danas - ipak je u pitanju čitava decenija.

Prvi meč je odigran na Bilinom polju u oktobru 2008. godine, a BiH je bez većih problema slavila sa 4:1.

Probili su bh. fudbaleri bunker Armenije nakon pola sata igre i to na način da je Emir Spahić poslije jednog kornera lijepim volej udarcem matirao gostujućeg golmana.

Rezultat prvog poluvremena je tada postavio 22-godišnji talentovani Edin Džeko pogodivši za 2:0 nakon odličnog centaršuta Muratovića.

3:0 je bilo nakon 10 minuta igre u drugom dijelu. Misimović je majstorski proigrao Zlatana Muslimovića koji je isto tako majstorski prebacio golmana Armenije.

Armenija je uzvratila preko Minasyana u 85. minuti, da bi Zlatan Muslimović samo par minuta kasnije zabio za konačnih 4:1 na odličnu asistenciju Vladavića.

Sastav BiH u prvoj utakmici protiv Armenije: Brašnić, Berberović (od 61. Vladavić), Spahić (od 68. Vasilić), Mravac, Muratović, Damjanović, Rahimić, Salihović, Misimović, Ibišević (od 46. Muslimović), Džeko.

Druga utakmica je odigrana u Jerevanu početkom septembra 2009. godine, a BiH je i ovaj put bila bolja.

Zmajevi su slavili rezultatom 0:2, a do vodstva su stigli na samom otvaranja meča kada je Vladavićev centaršut iz drugog pokušaja u gol pretvorio Senijad Ibričić.

Konačih 0:2 postavio je Zlatan Muslimović u 74. minuti nakon što mu je nesebično asistirao Edin Džeko.

Sastav BiH u drugoj utakmici: Supić, Nadarević, Spahić, Jahić, Muratović (od 64. Pjanić), Rahimić, Salihović, Vladavić, Ibričić (od 84. Bajramović), Ibišević (od 69. Muslimović), Džeko.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Bili su to mečevi Grupe 5 u kojoj je BiH završila na drugom mjestu sa 19 bodova iza neprikosnovene Španije i ispred Turske, Belgije, Estonije i Armenije.

BiH je drugim mjestom izborila plasman u baraž u kojem je Portugal ipak bio bolji i otišao na SP u Južnoj Africi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi