Hrvatska je postala pojam za mnoge u Evropi, dokaz tome je izjava selektora Danske nakon ispadanja

Kasper Hjulmand cijeni Vatrene

Hrvatska je postala pojam za mnoge u Evropi, dokaz tome je izjava selektora Danske nakon ispadanja

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Danske ispala je u osmini finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a selektor Danske je u izjavi nakon utakmice pokazao da jako poštuje reprezentaciju Hrvatske koja posljednjih godina pravi sjajne rezultate.

Tri remija u grupi bila su dovoljna Danskoj da s tri boda i s drugog mjesta u grupi C ode u osminu finala Evropskog prvenstva.

U ovoj fazi takmičenja susreli su se sinoć u Dortmundu s domaćom Njemačkom koja je slavila s 2:0 i prošla dalje među osam najboljih selekcija u Evropi.

Kai Havertz je pogodio s 11 metara u 51. minuti, da bi 18 minuta kasnije tačku na i stavio Jamal Musiala poslije sjajne kontre Njemačke.

Danska tako završava nastup u osmini finala što je dosta slabije u odnosu na prošli EURO kada je ova selekcija stigla do polufinala takmičenja.

No, nema mnogo za čim da žali selekcija Danske s obzirom na to da je igrala protiv jednog od najvećih favorita na turniru, a ujedno i domaćina prvenstva.

Oglasi

Selektor Danske, Kasper Hjulmand, nakon utakmice je dao izjavu u kojoj je pokazao da itekako poštuje reprezentaciju Hrvatske:

"Posljednjih godina pokazali smo da smo blizu velikih momčadi, ali samo jedna stvar nedostaje, to je da moramo stvarati i iskoristiti više prilika.

Naša je ambicija stajati uz velike momčadi, sarađujemo s timovima kako bismo stvorili bolje igrače i ponekad dođemo do polufinala, ponekad ne. Želimo biti poput Hrvatske, koja je imala nekoliko sjajnih godina."

Podsjetimo, selekcija Hrvatske je s dva boda u grupi B pored Španije, Italije i Albanije vrlo rano završila takmičenje na Evropskom prvenstvu i već nakon grupne faze otišla kući.

Ipak, Hrvatska je itekako uspješna fudbalska nacija jer u svojoj ne tako dugoj historiji ima čak četiri medalje s velikih takmičenja.

Oglasi

Godine 1998. je Hrvatska u premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu osvojila bronzanu medalju i oduševila javnost.

Dvadeset godina kasnije u Rusiji je stigla srebrena medalja na Mundijalu, u Kataru je 2022. godine opet osvojena bronza, da bi u Ligi nacija Hrvati osvojili srebro 2023. godine.

Što se tiče Njemačke koja je sinoć prošla, ova selekcija će danas saznati protivnika u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

U Stuttgartu će Njemačka igrati 5. jula protiv Španije ili Gruzije, ovisno od toga koji tim slavi u večerašnjem duelu osmine finala. 

Top Komentari

FudbalskiGenije
Pa i jesu poput hrvateske i oni idu kući kao i hrvati ???
1 1
domy
Samo su trebali ispasti u prvom krugu i eto ih, isti kao Hrvatska.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi