Katalonci proglasili nezavisnost: Šta i kako dalje?

Gdje će nastupati katalonski timovi?

Katalonci proglasili nezavisnost: Šta i kako dalje?

Edmir Škorić

Nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost od Španije, jedno od ključnih pitanja glasi: "Šta će biti s Barcelonom?".

Još dok su ljudi izlazili na referendum u Kataloniji prije mjesec dana, počelo se uveliko pisati o raspadu španskog sporta. La Liga bez Barcelone, bez El Clasica, bez rivalstva Ronalda i Messija... Zvuči nevjerovatno? Nažalost, nikada bliže nismo bili takvom scenariju.

Sada, kada je parlament Katalonije proglasio jednostranu nezavisnost od Španije sa 72 glasa "za", 10 "protiv" i dva suzdržana, sve su opcije otvorene i samo je pitanje koja će se na kraju ostvariti.

"Konačno smo dobili slobodu da uspostavimo novu zemlju", kazao je potpredsjednik Katalonije Oriol Junaqueras.

Katalonci su izgleda dobili slobodu koju su željeli, ali tamošnji sport bi mogao biti u pravom rasulu. Nogometni klub iz Barcelone, jedan od najslavnijih na svijetu, inzistira da ostane u španskom prvenstvu, no pitanje je kako će reagovati FIFA.

Pitanje je može li i hoće li FIFA priznati Katalonski nogometni savez i hoće li isti imati pravo djelovanja u Španiji. To je proces koji može da potraje i do šest godina.

Tako da je suludo misliti da će već naredne sezone Barca, Espanyol ili bilo koji drugi katalonski tim igrati u nekoj novoj, katalonskoj ligi ili da neće biti dio španske La Lige. Sve će se nastaviti u istoj mjeri i, kako javlja Marca, neće biti određenih promjena u narednim mjesecima.

Scenarij bi mogao biti grozan ukoliko se Katalonci odluče formirati svoj Savez i svoju ligu. No, to stvarno ne bi trebalo da se desi tako brzo. Sportski zakon u Španiji je takav da se, izuzmemo li Andoru, ekipe iz drugih zemalja ne mogu takmičiti u španskim prvenstvima, pa samo Katalonci će imati mogućnost da odluče gdje žele nasutpati.

Vlada ne razmišlja o izmjeni zakona i ukoliko se u dogledno vrijeme desi da Katalonija bude priznata kao samostalna država, Barca više neće imati pravo nastupa u La Ligi. 

Španija će htjeti da zadrži Kataloniju u svakom obliku, posebno u sportskom, a dosta toga pita se UEFA i FIFA i ovo je jedan ozbiljan proces koji bi mogao da traje narednih mjeseci. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Dueli Barcelone i Real Madrida u nogometu i košarci su nešto posebno i ako ih ne bude u skorije vrijeme, ispaštat će baš svi. Španski mediji ipak spuštaju loptu na zemlju i uvjeravaju svoje čitatelje da ćemo i dalje gledati El Clasice i da će za neke promjene ipak trebati dodatno vrijeme.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije