Kenan Pirić u odabranom društvu
FOTO: EPA

Dobre partije nisu ostale nezapažene

Kenan Pirić u odabranom društvu

A. Beganović

Fudbalska sezona polako se privodi kraju, pa se tako i biraju najbolji igrači i golmani na osnovu mnogih statističkih podataka.

Fudbalski analitičari Instatscouta su tako izabrali 21 igrača koji su po statističkim podacima kojima se služe u ovoj platformi, na neki način obilježili sezone u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, te bi u nadolazećem prelaznom roku mogli napraviti inostrane transfere.

Među njima su i bosanskohercegovački reprezentativni golman Kenan Pirić, te nekadašnji omladinski reprezentativac naše zemlje, a danas prva zvijezda HNL-a, Mirko Marić.

Iako je u posljednja tri meča bio na klupi za rezervne igrače zbog nepostizanja dogovora oko novog ugovora, njegove dobre partije tokom sezone ipak nisu ostale nezapažene.

U ovoj sezoni nekadašnji golman Slobode i Zrinjskog u nogama ima 23 meča, od čega 22 po 90 minuta, a u sedam navrata je uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Analitičari posebno hvale njegovu igru jedan na jedan, a ističu da mora poraditi na "visokim udarcima".

"Njegova snaga je rješavanje situacija jedan na jedan i odbrana niskih udaraca. Kada se kreće prema igraču koji ima loptu, sjajno skraćuje uglove i dobar je kada koristi noge za odbranu nižih udaraca u ovakvim situacijama. Prilikom niskih udaraca brzo se spušta na zemlju i gotovo mu je na na ovaj način nemoguće postići pogodak. No, ima problema sa visokim udarcima, a ponajviše zbog svog položaja na gol crti", navodi se između otalog u analizi bosanskohercegovačkog čuvara mreže.

Pored bosanskohercegovačkog golmana na listi su još golman najprijatnijeg iznenađenje HNL-a, Lokomotive, 24-godišnji Ivo Grbić, te golman Vojvodine Emil Rockov.

Od odbrambenih fudbalera tu su Ardian Ismajli (Hajduk), Mackx Bagnack (Olimpija), Radovan Pankov (Crvena zvezda), Sadegh Moharrami (Dinamo), Eric Boakye (Olimpija), te Milan Gajić (Crvena zvezda).

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Što se tiče veznjaka na listi su Darko Nejašmić (Hajduk), Vitja Valenčič (Olimpija), Mirko Topić (Vojvodina), Lovro Majer (Dinamo), Jakob Novak (Celje), Lazar Pavlović (Partizan), Lirim Kastrati (Lokomotiva), Mitija Lotrič (Celje) te Nikola Čumić (Radnički).

Pored već spomenutog Marića od napadača su na listi Dario Vizinger (Celje), te Slobodan Tedić (Čukarički).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi