Još tri utakmice i na ovom mjestu će se igrati najjača liga svijeta!

Potrebna su dva čuda

Još tri utakmice i na ovom mjestu će se igrati najjača liga svijeta!

Admin Čaušević

Fudbalska sezona ulazi u završnicu te je ostalo da se otklone sve nepoznanice. Koliko su zanimljive borbe za prvaka, podjednako su interesantna i takmičenja u nižim ligama.

Regularni dio nezavnično najkvalitetnije druge lige na svijetu okončan je ovog vikenda. Iz Championshipa su se u Premiership plasirali Fulham i Bournemouth, dok će u play-offu igrati Huddersfield - Luton i Nottigham - Sheffield United.

Po prvi put u svojoj historiji u Premiershipu bi mogao zaigrati i Luton, do tog dostignuća su preostale tri utakmice. Dvomeč protiv Huddersfiela i eventualno finale play-offa na Wembleyu.

Luton Town's 'Kenilworth Road' Has The Most Unique Away End, It Could Be  Premier League Ground

Luton svoje domaće mečeve igra na stadionu Kenilworth koji je zaista specifičan i definitivno bi bio najčudniji u popularnim Ligama petice.

Ovaj stadion je sagrađen davne 1905. godine, u međuvremenu Luton je postajao sve urbaniji pa je danas teren doslovno ograđen kućama i zgradama.

Oglasi

Kenilworth Road History, Facts, and Information | 1ST Airport Taxis

Na stadion se ulazi kroz zgradu i ispod prozora tuđih domova što gostovanje na stadionu kapaciteta 10.000 sjedećih mjesta zaista čini jedinstvenim.

Interesantno da ovaj stadion ima pet tribina. I dok su četiri tribine u liniji sa terenom, četvrta tribina koja se nalazi u uglu je dijagonalna, tačnije u ravni je sa prugom koja prolazi pored ovog neobičnog zdanja.

Luton Town FC on Twitter: "Kenilworth Road opened its doors 116 years ago  today 🧡 #COYH https://t.co/wNf1CGfbIH" / Twitter

Posebno je zanimljiv ulaz za gostujuće navijače koji prvo uđu u haustor zgrade, te se zatim stepenicama zapute do svog mjesta na tribini.

Rekordna posjeta je zabilježena prije šest decenija kada je na stadionu bilo 30.069 gledatelja u meču FA Cup. Nakon što su 1991. godine postavljene stolice kapacitet je značajno smanjen.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Keniworth je jedan od prvih stadiona sa umjetnom travom u Engleskoj koja je postavljena prije 30 godina.

Inače, Luton ne bi trebao igrati još dugo na ovom stadionu pošto je 2019. godine dobio dozvolu za izgradnju svog novog doma u drugom dijelu grada s kapacitetetom 17.500 sjedećih mjesta.

Top Komentari

Zulfikar
Ovo je ekstra, drago mi je za Luton jer ovaj Kenilworth je jedinstven, definitivno cu navijati za njih. Nadam se iduce godine da ce uci i Millwall pa da gledamo dugozeljene derbije Premiershipa na Denu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi