Kineski eksperiment je gotov: Nema više dijeljenja miliona!

Šta će biti sa stranim zvijezdama?

Kineski eksperiment je gotov: Nema više dijeljenja miliona!

Eksperiment zvani kineska Super liga je čini za gotov. Tačnije, gotovo je sa "namaljivanjem" velikih fudbalkih imena basnoslovnim ugovorima.

Vjerovatno je ono što se dešavalo proteklih godina bila strategija popularizacije kineskog šampionata, ali je ova epizoda u kineskom fudbalu završena.

Poroteklih godina su kineski klubovi ugovorima koji su obećavali miliona eura godišnje uspijevali dovoditi i velike zvijezde iz liga petice, ipak sada se stvari mijenjaju iz korijena.

Kineski klubovi su uveli ograničenje za plate stranih igrača, a gornja granica je oko 57.000 eura sedmično.

Također budžet klubova za plate je limitiran kako bi se spriječilo isplaćivanje basnoslovnih iznosa stranim igračima kroz bonuse.

Poređenja radi, dovoljno se sjetiti rekordne sedmične plate Carlosa Teveza u Kinu od preko 700.000 eura.

Sada se pojavljuje pitanje da li promjena pravila, kada su finansije u pitanju, znači i odlazak velikog broja stranih zvijezda iz Kine - odmah po isteku još uvijek važećih ugovora. Podsjetimo, Oscar trenutno u Kini zarađuje više od 450.000 eura sedmično, Hulk oko 370.000, Pelle oko 340.000, Fellaini 275.000, Teixeira oko 245.000, Carassco 220.000...

Top Komentari

Div iz šehera
Jok uvijek su sanjali da igraju u kosoj ligi
1 2
Fce
450 000 sedmicno wow haha pa ne igra sam protiv cijele ekipe haha gde ovaj svijet ide u 3 pm
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti