Kinezi "tjeraju" strane zvijezde jednostavnim pravilom

Nema više trošenja

Kinezi "tjeraju" strane zvijezde jednostavnim pravilom

E. Škorić

Kineski nogometni savez napravio je velike promjene u svojoj Super ligi.

U budućnosti klubovi neće moći da troše bogatstvo na ugovore za nogometne zvijezde koje dolaze iz inostranstva, već će imati ograničenja. Strani igrači ne mogu zaraditi više od 3,5 miliona eura godišnje, dok je za kineske igrače najveći ugovor 600.000 eura.

Ovo je zasigurno drastično smanjenje proračuna, jer brazilski Oscar trenutno ima platu od 24 miliona eura u Šngaju.

Kineski savez vjeruje da će samo na taj način povećati kvalitetu svoje lige, a time će i reprezentacija imati najveću korist, dok će strani igrači bježati iz Kine, odnosno manje će ih u budućnosti pristajati na transfere.

"Naša liga troši deset puta više novca od korejske i tri puta više od japanske, a pogledajte koliko su te zemlje uspješnije u odnosu na našu reprezentaciju", rekao je predsjednik Kineskog nogometnog saveza Chen Jiyuan.

Top Komentari

Zulfikar
Zasto evropljani to ne urade ???? Gdje je prijeko potrebni salary cap??? Do kad ce “velik” i klubovi da iskoristavaju “male”?
5 1
AmarSahi
Još i arapi da urade tako i savršeno.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi