Klopp i Guardiola saglasni: "Moramo tome stati u kraj i odmah prekidati utakmice"

Rasizam veliki problem na tribinama

Klopp i Guardiola saglasni: "Moramo tome stati u kraj i odmah prekidati utakmice"

Endin Čaušević

Utakmica između Crne Gore i Engleske koja se igrala u Podrgorici prije nekoliko dana i dalje je u centru pažnje javnosti na Otoku.

Na toj utakmici navijači Crne Gore su rasističkim povicima vrijeđali tamnopute fudbalere Engleske zbog čega bi ovu reprezentaciju mogla čekati zaista žestoka kazna.

Iako FIFA i UEFA već godinama rade na tome da se ovakve stvari zaustave na fudbalskim terenima čini se da to nije moguće. Ipak, mnogi vjeruju da kazne moraju biti rigoroznije i odmah stupati na snagu.

O ovom problemu pričali su treneri Jurgen Klopp i Pep Guardiola koji su saglasni da sudije moraju imati ovlasti da prekinu odmah utakmicu ukoliko čuju bilo kakva vrijeđanja s tribina.

"Moramo poslati poruku da se takvo ponašanje ne može dopustiti. Ako su u pitanju tri ili četiri navijača ne možemo prekidati meč i tim idiotima dati pažnju, ali ako to radi cijela tribina onda se utakmica odmah mora prekinuti. Kazne mooraju biti žestoke i vidite da nema nikakvog načina da se drugačije riješi. Ne mislim samo na rasizam već na sva divljanja na tribinama", rekao je Klopp.

Potražite više informacija na temu Premier league:

S druge strane, Guardiola je poručio da se utakmice odmah trebaju prekinuti bez obzira da li se radilo o jednom ili hiljadu navijača.

"Utakmice odmah treba prekinuti jer fudbal ima tu jačinu da pošalje poruku cijelom svijetu. Ne smijemo više šutjeti. Ekstremna desnica i politika su na tribinama više nego što mislimo. Dovoljno je da vidite poruke na tribinama samo kada je izborna godina i bit će vam sve jasno", izjavio je Guardiola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi