Ko će se sad okliznuti na Anfieldu?
Redsi su bodovno blizu titule, ali mentalno, miljama daleko

Liverpoolovi posrtaji u pohodima na titulu

Ko će se sad okliznuti na Anfieldu? · Kolumna

S. Bošković

Početkom decembra 2001. godine Liverpool se nalazio na vrhu tabele u Engleskoj. Jedanaest bodova više od drugoplasiranog Manchester Uniteda i na Anfieldu je sve mirisalo na titulu prvaka Engleske, prvu od uvođenja novog sistema.

No, Redsi su upali u krizu rezultata i potonuli na peto mjesto, u svega par dana. Danny Murphy će donijeti tri boda protiv Unitedu u januaru, Riise će postići gol za bod protiv Arsenala, a United će izbiti na vrh tabele. Kroz februar se Liverpool vratio u borbu za titulu, no u martu poraz protiv Tottenhama će pokazati da trofej ne stiže na Anfield, nego na Highbury. Redsi će završiti drugi, s sedam bodova manje od prvaka.

Nakon dvanaest odigranih utakmica u sezoni 2008/2009 Redsi su imali osam bodova više od Manchester Uniteda i na Anfieldu su se opet počeli nadati tituli. Sve je izgledao dobro, puno inspiracije, vjere i pozitivne atmosfere.

Ali nije se dalo. Manchester United nanizati će 16 utakmica bez poraza, a Edwin van der Sar zaključati će mrežu svog gola na 1.311 minuta i progurati Crvene Đavole na top.

Liverpool će upisati pobjede protiv Porsmoutha i Chelseaja i iskoristiti rijetki kiks Uniteda kako bi se kratko vratio na vrh tabele. No, u narednom kolu Redsi će pokleknuti protiv Middlesbrougha i  baciti navijače u ambis, a onda im ponovno uliti vjeru u tituli, u narednom kolu pobijedivši najvećeg rivala s 4:1. Na Old Traffordu.

United će biti poražen i u narednom kolu. Ali kolo poslije toga vratit će se na vrh. Federico Macheda u posljednjim minutama postići će gol za pobjedu protiv Aston Ville u aprilu.

A Liverpool, Liverpoolu će Andrey Arshavin zabiti četiri gola za remi od 4:4. United će do kraja ispustiti samo dva boda i postati prvak.

Revolucija Brendana Rodgersa i luđačka ekipa

Nekoliko godina kasnije na Anfield će stići Brendan Rodgers, spojit će ekipu u koju će se zaljubiti čitav svijet. Dinamičan fudbal, lude utakmice, golovi na sve strane. Preokreti su te sezone bili zaštitni zrak Redsa. Suarez i Sturridge su zabijali više nego što je odbrana mogla da propusti u vlastitu mrežu. Redsi su postigli 101 gol, a primili 50. Osvojili 84 boda. Šampionska statistika. Ali, ne može. Greška Gerrarda na Anfieldu protiv Chelseaja, trk Dembe Ba i mukotrpnih 45 minuta nastavka te utakmice predstavljalo je i sliku jednog kluba koji je zaboravio kako da se osvajaju ligaške titule. Dodavanja oko gola Plavaca tog aprila predstavljali su strah, bezidejnost i nemoć da se prevagne kad je najpotrebnije.

U maju će Liverpool, još jednom, pokazati sve što zna i ne zna. Vodstvo od 3:0 protiv Crystal Palacea će se u par minuta pretvoriti u remi od 3:3. Da, u zadnjem kolu veliki dio grada na rijeci Mersey će postati najveći navijači West Hama koji je na Etihadu gostovao. Naravno, City koji nema bogatu historiju Liverpoola će smireno privesti utakmicu kraju, upisati tri boda i okruniti se naslovom. Na Anfieldu: Jalova pobjeda protiv Newcastlea, pogled prema tribinama ili prema terenu, zavisno da li ste navijač ili igrač i misao: "This time, next year we will be champ...".



Rodgers je ostao još kratko. Došao je Jurgen Klopp. Slagao ekipu tri godine. Izgubio dva finala.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Dolazimo bliže sadašnjosti. Stigla su neka nova imena na Anfield. Van Dijk je doveden kao stub najklimavije odbrane na svijetu i to je uspio da postane. Veza nikad šira, odbrana mlada, napad vrhunski. Strah i trepet za sve timove. Viceprvak Evrope kreće u novi pohod. I krenulo je intenzivno. Liverpool tri boda, City tri boda i tako dugo i dugo. I u jednom trenutku Redsi će prevagnuti, neće prvi kiksati i ostat će na vrhu tabele. Da, naposljetku će i izgubiti na Etihadu, ali će i dalje imati prednost. Hodgson i Benitez će srušiti Građane, kao poklon svom bivšem timu. Kako će im to igrači Liverpoola vratiti, s dva remija, koja su ruku na srce po prikazanoj igri trebali biti porazi. City će to iskoristiti, doći će u grad na rijeci Mersey, u onaj plavi dio. Poraziti Everton i makar na gol razliku i s utakmicom više preuzeti vodeću poziciju. Zasjesti na vrh. To bi Građanima trebalo da bude dovoljno da i završe tu, bez obzira na tu utakmicu više. Jer sunovrat u decembru 2001., Arshavin 2009. i Gerrard 2014. godine pokazatelji su da na Anfieldu i dalje nedostaje nešto.

Trenerski kvalitet sigurno ne, igrački, tu je to negdje. Možda par igrača za rotaciju. Navijački, taj kvalitet postojao bi za Liverpool i u najnižim, okolnim ligama Engleske. Mentalni kvalitet? E, taj nedostaje. Teško je kriviti nekog, reći igračima da ne prospu i ovu prednost (koja je sad utakmica manje, a mogla je biti velikih +7 u februaru). Znaju oni to i sami. Ipak, sve greške u odbrani, svi promašeni šutevi, stative i letovi golmana u prazno, dodavanja protivnički igračima i proklizavanje legende kluba su duhovi koji nastanjuju Anfield i zauzimaju sve više polako mjesto u prvom redu.

Polako istjeruju one Paisleyja i Shanklyja, Dalglisha i Rusha i mnogih, mnogih drugih. Možda svi kolektivno, igrači, treneri i osoblje moraju da obiđu grobove legendih kluba, posjete one žive i da im u san dođe način da se izbore s svim. Pritiskom, bivšim greškama i dugom historijom bez titule šampiona Engleske.



Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Dobar članak do predzadnjeg pasosa.
0 0
Ibro
svake im se godine isto desava .
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi