Ko "gura" mlade igrače, a ko im baš i ne vjeruje?

Koliko mladi igrači u BiH dobijaju priliku za igru?

Ko "gura" mlade igrače, a ko im baš i ne vjeruje?

Adnan Beganović

Sinoć je u Mostaru odigran zaostali susret 5. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem je domaći Zrinjski rezultatom 5:2 savladao Zvijezdu 09.

Fudbalska sezona za bosanskohercegovačke klubove koji su nastupali u evropskim takmičenjima počela je 11. jula, a nešto više od dva i pol mjeseca kasnije došlo je i vrijeme da se podvuće crta, bar što se tiče pružanja prilike mladim igračima da pokažu šta znaju.

Dakle, računajući i evropske nastupe, najviše prilike za igru imali su mladi igrači Sarajeva (1997 i mlađi). Ukupno su na terenu proveli 2758 minuta. Na drugom mjestu po ovom parametru je Zvijezda 09 čiji mladi igrači su ukuopno na terenu proveli 1569 minuta.

Mladi igrači Zrinjskog su na terenu proveli 1452 minute, Širokog 1398, Mladosti 1147, GOŠK-a 1109, Željezničara 1040, a Tuzla Cityja 1030.

Najmanje prilike da pokažu šta znaju imali su mladi fudbaleri Radnika (75 minuta), Krupe 529, Slobode 764, a Čelika 765.

Zanimljivo je pogledati i koliko prilike za igru su dobilio igrači koji su prošlu sezonu nastupali za juniore jer upravo u tom periodu se u Bosni i Hercegovini "gubi" najviše igrača.

Na vrhu liste nalazi se Sarajevo čiji igrači rođeni 1999. i mlađi su u dosadašnjem dijelu sezone ukupno igrali 877 minuta, a treba pohvaliti i trenere Zvijezde i Slobode koji su dojučerašnjim juniorima pružili 831 odnosno 764 minute za igru.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Treneri Želje su dojučerašnjim juniorima priliku pružili uklupno 681 minutu, GOŠK-a 564, Krupe 323, a Zrinjskog 218.

Bez minute u dosadašnjem dijelu sezone ostali su dojušerašnji juniori Tuzla Cityja i Širokog Brijega, dok su kod Čelika upisali 45 minuta igre, a kod Radnika 75.

Na kraju treba dodati i da klub iz regiona koji najviše "proizvodi" i "izvozi" igrače za Evropu, zagrebački Dinamo, u posljednji 10 godina u prosjeku igračima koji dolaze iz juniora daje 7.800 minuta po sezoni.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Prle
Svaka cast Sarajevu, ali opet je to skoro tri puta manje od Dinama. Treba samo nastaviti napredak s mladima i forsirati sto vise njihovih minuta na terenu - a manje ove propale igrace od 28god iz srbije, hrvatske, crne gore, makedonije, itd.
17 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi