Ko je bolji, Cristiano Ronaldo ili Leo Messi? Super računar  je dao odgovor!
FOTO: EPA

I to daleko bolji

Ko je bolji, Cristiano Ronaldo ili Leo Messi? Super računar je dao odgovor!

E. Oštraković

Kaga govorimo o nogometu, jedno pitanje će se isticati, barem još nekoliko godina.

Naravno riječ je o rivalitetu Cristiana Ronalda i Lea Messija, te o tome ko je bolji igrač od njih dvojice.

Profesori sa Sveučilišta KU Leuven, te analitičari kompanije SciSports osmislili su formuli, prema kojoj im je super računar dao odgovor na ovo jako teško pitanje.

"Možemo reći da se vrijednost nogometaša veoma često temelji na postizanju golova, te asistencijama. Gol je rijedak događaj, ali je procjna da se na utakmici odigra oko 1600 akcija. Naša formula uzima svaku od tih akcija, te se izračunava vrijednost", rekao je profesor Jesse Davis.

Analiza je rađena od početka sezone 2013./2014. do kraja sezone 2017./2018., a zaključak je da je Messi dosta bolji igrač od Ronalda.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Vrednovanje akcija procjenom vjerovatnoće kod Messija je 1.21 po utakmici, dok kod Ronalda taj podatak iznosi samo 0.61.

Tako je super računar riješio dilemu, barem ako ćemo statistički gledati, ali će ova dilema naravno uvijek ostati.

Top Komentari

Twista
Ne volim ni jednog ni drugog specijalno, postujem ih za sve sti su uradili i dali nogometu, ali do kada ce racunari racunati, i stvarati misljenje, kada je najbitnije kako se navijac osjeca kada gleda utakmicu, ne sjede racunati na stadionima i mislim da simpatizerima nije ni bitno, ali ovi coanci samo vrhedjaju inteligenciju i stvaraju bjes kod jedne strane navijaca u odnosu na drugu. Ljudi su dali 600+ golova i tu je kraj. Meni licno Ronaldinho je najbolji, a ni blizu nije golova dao kao oni...
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi