Ko je imao najbolje napadače u Premijer ligi BiH? Sarajevo za dlaku ispred Željezničara

Ako je lista strijelaca mjerilo

Ko je imao najbolje napadače u Premijer ligi BiH? Sarajevo za dlaku ispred Željezničara

A. Čaušević

O kvalitetu Premijer lige BiH se definitivno može diskutovati, međutim neosporno je da su bh. prvenstvu u prošlosti baš kao i danas igrali fudbalski velemajstori.

Bilo je to zaista niz zvučnih imena, barem za bh. standarde. Prva sezona 2002/03 je obilovala zvučnim imenima. Na prvu se između ostalih izdvajaju Jure Guvo, Emir Obuća, Nenad Stojanović, Senad Brkić.

U naredenim godinama odlične partije su pružali Alen Škoro, Domagoj Abramovič, Hrvoje Erceg, Enes i Alen Mešanović, Zoran Rajović, Petar Jelić, Krešimir Kordić, Darko Spalević.

Prije desetak godina došlo je do "smjene generacija" pa su na scenu stupila neka nova imena poput Feđe Dudića, Eldina Adilovića, Emira Hadžića, Steve Nikolića, Nemanje Bilbije i drugih.

Bilo je to i sjajnih golgetera kojim je Premijer liga bila prolazna stanica kao što su Nikola Komazec i Ivan Krstanović. Odličan utisak za dvije godine ostavio je i Leon Benko.

Ukoliko bi mjerilo za ekipu iz Premijer lige sa najboljim napadačima u prošlosti bila lista najefikasnijih igrača po sezonama onda bi to priznanje pripalo FK Sarajevo i to za dlaku ispred svoj najvećeg rivala FK Željezničar.

Naime, u dosadašnjih 18 sezona Premijer lige Bordo tim je pet puta imao najboljeg strijelca lige. Posljednji koji je to uradio je Mersudin Ahmetović, a prije njega Emir Obuća (2003/04), Alen Škoro (2003/04), Emir Hadžić (2012/13) te Leon Benko (2015/16).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar je dao četiri puta prvog topnika: Eldin Adilović (2011/12), Riad Bajić (2014/15), Ivan Lendrić (2016/17) te Sulejman Krpić (2018/19).

Zrinjski (Zoran Rajović, Ivan Lendrić, Miloš Filipović), Modriča (Petar Jelić, Stevo Nikolić), Slavija (Darko Spalević 2X), Široki Brijeg (Wagner Santos) i Travnik (Feđa Dudić) su premijerligaši iz čijih su redova također dolazili najbolji strijelci Premijer lige.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

EdwinPol
Skoro, Obuca, Smjecanin, Benko, Bilbija, MERSO, Haskic, Hadzic, Komazec... pametnom dosta, sta ima za dlaku... porediti Benku i krampu Adilovica moze samo neko ko nije normalan.
12 3
kazandzija
I ove bi Krpić da nije otišao
4 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi