Ko je Midhat Bajrić, tamnoputi Bosanac iz Hoffenheima?

U klubu su mu dali zanimljiv nadimak

Ko je Midhat Bajrić, tamnoputi Bosanac iz Hoffenheima?

S. Grebović

Hoffenheim kao da je suđen klub za igrače bh. korijena da se u njemu nametnu i lansiraju u samu orbitu najvećih evropskih ekipa.

Sejad Salihović, Vedad Ibišević nekada, a danas Ermin Bičakčić i Midhat Bajrić su igrači koji su imali tu čast da nose dres simpatičnog kluba sa jugozapada Njemačke, a koji vuku porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Priča o Hoffenheimu stara je 120 godina, no u pravu fudbalsku bajku ona se pretvara 1999. godine na 100-tu godišnjicu postojanja. Tada u klub ulazi Dietmar Hopp, nekada davno igrač ovog kluba u nižim uzrastima, a sada ekstremnobogati biznismen koji ima plan da klub podigne na najviše razine kako u njemačkim tako i evropskim okvirima.

Prava renesansa ovog kluba kreće od sezone 2008./2009. u kojoj je u premijernom nastupu okončala na više nego solidnom sedmom mjestu. Ipak, stiče se utisak da su te godine mogli mnogo više, jer su na polusezoni bili vodeći tim lige.

Te godine naprosto je eksplodirao tada 24-godišnji Vedad Ibišević koji je na polovici prvenstva postigao 18 pogodaka i bio prvi strijelac čitavog šampionata. Sjajne partije je pružao još jedan bh. internacionalac Sejad Salihović koji je učinku od 8 golova pridodao i 10 asistencija.

Njihovim stazama bio mogao i 17-godišnji Midhat Bajrić, član juniorskog tima Hoffenheima. Njegov životni put jako je zanimljiv. U klub sa Rhein-Neckar-Arene je stigao iz Nurnberga, gdje je stasao kao fudbaler i gdje je napravio svoje prve fudbalske korake.

Fudbal je počeo da trenira sa devet godina, a počeci, kako kaže, nisu bili ni malo laki zbog učestalih problema sa koljenom.

Midhat ima bh. korijene koje vuče od svog oca koji je rodom iz Doboja, a koji je tokom ratnih dešavanja emigrirao u Hrvatsku. Tamo je upoznao Nigerijku sa kojom se zaručio, otuputovao u Njemačku i sa kojom je 16. augusta 2001. godine dobio sina Midhata. Zbog roditelja posjeduje dvojno državljanstvo, nigerijsko i hrvatsko.

Listajući njegov Facebook profil može se zaključiti da je Midhat u mlađim godinama veliki fan Edina Džeke kojeg vidi kao svog uzora, iako ne igraju istu poziciju. U klubu ga svi zovu "novi David Alaba", jer svojom borbenošću i brzinom, ali i pozicijom koju igra neodoljivo podsjeća na reprezentativca Austrije i dugogodišnjeg igrača minhenskog Bayerna.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Midhat je u jednom od intervjua za njemačke medije priznao kako mu je životni san da zaigra za reprezentaciju Nigerije, čiji bi poziv prihvatio bez imalo oklijevanja.

Jedan od njegovih najboljih prijatelja je Nigerijac Leon Balogun, standardni član engleskog premierligaša Brightona, koji mu je u dosadašnjoj karijeri mnogo pomogao da uspije, a ako nastavi da radi kao do sada sasvim sigurno da će u skorijoj budućnosti obući dres ove afričke selekcije.

Top Komentari

KRKAN
AKO NEKOJ HAJRI NIJE ZABIO NEKI MBONGO, JESTE MUJO NEKOJ TINETI AKWAMBOGO
1 9
Dobar,Los,Zao
Bajrić u rep. Nigerije!
0 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi