Ko je Riverov heroj Juan Quintero? Mahalac rođen u zloglasnom Medelinu kolumbijski je rekorder
Komuna 13 nekada je bilo zloglasno naselje koje je pod "komandnom odgovornoću" držao narko-kartel blizak Pablu Escobaru

Igrač Milionera do Nove godine

Ko je Riverov heroj Juan Quintero? Mahalac rođen u zloglasnom Medelinu kolumbijski je rekorder

Ostat će upamćen kao čovjek preokreta u utakmici koja će u historiji biti vrednovana kao jedna od onih antologijskih, koje se pamte.

Juana Quintera ljubitelji fudbala mogli su pobliže upoznati tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji. Kolumbija je igrala prvu utakmicu protiv Japana i nije se proslavila. Već na startu ostali su s igračem manje, a Japan kojeg je na Mundijal odveo Vahid Halilhodžić ostvario je prvi trijumf.

Bilo je 2:1, a Quintero je postigao počasni gol koji je na kraju uvršten među najbolje golove Mundijala (od deset proglašen je drugim najboljim iza gola Francuza Benjamina Pavarda Argentini).

Gol kakav je, čini se sada nakon utakmice na Bernabeu, svojstven njegovom mangupluku.

Slobodnjak ispod zida

Spremio se da izvede slobodan udarac, pozicija je više odgovarala da se centrira u sredinu, ali je Juan odlučio biti kolumbijski namazan. Poslao je loptu ispod naivnih Japanaca u živom zidu, a ona se dokotrljala do gola i zakoprcala nekako u mreži.

Osim toga ubilježio je na Mundijalu i krucijalnu asistenciju protiv Senegala, kada je odlučujući gol postigao Jerry Mina i to mu nije bila jedina sistencija budući da je namjestio gol za Radamela Falcaoa protiv Poljske.

Quintero je rođen 18. januara 1993. i član će River Platea biti biti do Nove godine, taman dok odigra još Svjetsko klupsko prvenstvo. Takva je naime kluzula ugovora o posudbi, budući da je on igrač Porta sa kojim ima važeći ugovor do 2021.

Quintero je u River Plate stigao 24. januara ove godine u posudbi vrijednoj 300.000 eura, a ukoliko ga River bude želio otkupiti morat će Portu isplatiti 5 miliona eura.

Golovi i asistencije

Karijeru je počeo 2009. godine u Envigadu, kasnije je igrao za Atletico National, Pescaru, a 2013. godine stigao je u Porto kao veliko pojačanje i zamjena za Jamesa Rodrigueza. Zbog svoje visine od 169 centimetara, zbog toga što igra lijevom nogom i zbog stila igre mnogi ga uspoređuju s Lionelom Messijem.

Za reprezentaciju je debitirao kada je imao 19, 2012. godine protiv Kameruna i zapravo bolje igre pruža za Kolumbiju (2014. u Brazilu je također postigao gol, protiv Obale Slonovače) čiji je rekorder, tačnije prvi igrač ove reprezentacije koji je postizao golove na dva Mundijala.

Njegov "mahalski" pristup je objašnjiv budući da je rođen i da je odrastao u Medelinu, nekada zloglasnom kolumbijskom gradu

Iako ga porede i igrom podjeća na Messija, najveći idol mu je Brazilac Rivaldo. Pobjedu Rivera nad Bocom, nakon meča u kojem je proglašen za igrača utakmice, poklonio je stanovnicima iz medelinske Komune 13.

Komuna 13 Medelin

Jedno od područja Medellina koje se zove Comuna 13, poznata i kao San Javier, ima naživopisniju povijest grada. Historiju koja je obilježena najopasnijom zajednicom zbog astronomske stope ubistava i prisilnog raseljavanja hiljada stanovnika.

Comuna 13 Medellin je pretjerano naseljena zona ljudima niskog socioekonomskog statusa, locirana na zapadnim brdima grada s hiljadama ciglenih i cementnih kuća složenih jedne blizu drugih.

Bio je to središnji centar paravojne i gerilske bande. Lokacija naselja idealna je za kriminal, jer vodi izravno na glavnu autocestu (San Juan), pružajući mogućnost jednostavnog transporta oružja, droge i novca.

Osamdesete i devedesete

Zonu je kontrolirala grupa odana Pablu Escobaru, zloglasnom narko-bosu koji je živio u Medellinu. Nezakonite aktivnosti nastavljene su smrti 1993. godine, jer su narko-karteli imali nadzor nad tim područjem.

2002.

Jedan od najvažnijih događaja zbio se 16. oktobra 2002., kada je kolumbijska vojska provela kontroverznu operaciju Orión, čime su uništene kriminalne skupine u Komuni 13.

Više od 1.000 policajaca, vojnika i zrakoplovnih snaga napali su područje od 100.000 stanovnika. Devet je ljudi poginulo od čega troje djece, a ranjeno je na stotine. Stanovnici su se na ulicama solidarsali mašući bijelim krpama.

Period nakon 2002.

Stanovnici su izrazili svoje nezadovoljstvo i ljutnju sa nasiljem koji se dogodio 2002. godine kroz umjetničke i društvene događaje. Nevjerojatna ulična umjetnost prikazuje scene s bijelim krpama podignutim za mir i solidarnost.

Hip-hop muzika postala je način za daljnje izražavanje mirnih stavova. Danas se stanovnici više ne boje ostaviti svoje domove, a kvaliteta njihovog života se promijenila nabolje.

Top Komentari

Ziky
Čuliću hajde voziti kamione nije ovo za tebe....Za pet minuta sam pred redakcijom svirnut ću dvaput
14 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi