Ko je Salzburgov golman koji briljira? "Rođen sam u Bijeljini, ali BiH je zakasnila"

Golman Red Bull Salzburga govorio za SportSport.ba

Ko je Salzburgov golman koji briljira? "Rođen sam u Bijeljini, ali BiH je zakasnila" · Intervju

Godinama unazad stotine vrhunskih sportista iz naše zemlje je otišlo na put bez povratka. Danas ih poznajemo samo po imenima i prezimenima, naši su, mada zastave pod kojim nastupaju govore baš suprotno.

Svojedobno je za njemačku reprezentaciju igrao Marko Marin, nogometaš koji je rođen u Gradišci, dres Slovenije su nosili Prijedorčanin Josip Iličić, Bišćanin Zlatko Dedić i mnogi drugi, dok je nedavno poziv Austrije otišao na adresu Cicana Stankovića. Ime je to koje baš i nije mnogo poznato ovdašnjoj javnosti.

Radi se o golmanu rođenom 1992. godine u Bijeljini, odakle je pet godina kasnije preselio u Austriju. Put ka vrhu nije bio nimalo lak. Kucao je na vrata brojnih klubova, nigdje ga nisu htjeli, ali dječački neuspjesi ga nisu pokolebali i danas s ponosom može reći da je prvi golman šampiona Austrije i polufinaliste Evropske lige - Salzburga.

O kakvom se golmanu radi moglo se vidjeti i na nedavnoj utakmici između Crvene zvezde i Salzburga. Branio je sve, rukama, tijelom, čime je stigao. Na kraju je, očekivano, ponio epitet igrača utakmice.

"I u novu sezonu smo ušli s velikim ambicijama. Uz titulu u Austriji, prioritet nam je ulazak u Ligu prvaka i sada smo nadomak toga. Teško je sada govoriti šta nas čeka u revanšu, i mi i oni smo 'nabrijani', ali vjerujem da ćemo imati razloga za slavlje", javio se Cican Stanković iz Salzburga za SportSport.ba, pa potom dodao:

"Moram priznati da je bilo čudno igrati pred praznim tribinama, svi znamo kakve su Delije... U Salzburgu će sigurno biti pun stadion."

U prošlosti Stanković nije mnogo dobijao priliku u Salzburgu, međutim danas je neizostavan u prvoj postavi.

"Nikome nije drago kada sjedi na klupi, ali nekada je i dobro doživjeti drugu stranu nogometa, čisto da se naučite strpljenju. Radio sam na sebi u međuvremenu, trudio se, a na kraju to mi se isplatilo. Sada mi je cilj da nastavim braniti dobro i da zadržim 'jedinicu'".

Sa Stankovićem danas svlačionicu dijele bh. reprezentativci Smail Prevljak i Darko Todorović.

"Smail i Darko su jako dobri momci i igrači, imaju potencijal... Da li se družimo? Pa, onako. I nemamo baš mnogo vremena za to."

Dotakao se kroz razgovor i zemlje u kojoj je rođen - BiH.

"U Austriju sam došao još kao dijete, zajedno sa majkom, dok su otac i djed od ranije bili tamo. Danas u BiH imam dosta rodbine, djed i baba su u penziji, i oni su se vratili, tako da se trudim dolaziti kada god imam slobodnog vremena."

Potražite više informacija na temu Tipico Bundesliga:

Ističe kako redovito prati i nastupe reprezentacije BiH, ali o dresu Zmajeva nije razmišljao.

"Ne, nisam razmišljao o tome da nekada branim za BiH, jer nisam nikada ni imao priliku za to. Niko me nikad nije kontaktirao. Još prije četiri-pet godina sam donio odluku da branim za Austriju, ta zemlja mi je mnogo dala, tako da se želim na neki način odužiti", istakao je Stanković na kraju razgovora. 

Top Komentari

Benjamingst
Prati on BiH kao ja Kinu.
26 2
BosnaZmaj
Ja ovima nista nevjerujem, lazovi, genocidasi, to sve pocinje od mali nogu
23 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi