Ko su najbolji Bosanci i Hercegovci u historiji češke lige?

Portal Sportrevue izabrao

Ko su najbolji Bosanci i Hercegovci u historiji češke lige?

U proteklim godinama dosta fudbalera iz Bosne i Hercegovine odlučilo se igrati u Češkoj Republici, a portal Sportrevue.cz izabrao je šest najboljih.

Naravno, najpoznatije ime iz BiH koje je igralo u Prvoj ligi Češke Republike je današnji napadač Rome Edin Džeko, ali osim njega još nekoliko naših fudbalera ostavili su dobar dojam igrajući u pomenutoj ligi.

Jedan od njih je Muris Mešanović, Sarajlija koji je karijeru počeo u Radniku iz Hadžića. Kao vrlo mlad fudbaler je otišao u Češku gdje je prvo igrao za Jablonec, a potom je promijenio nekoliko klubova. Vrhunac karijere svakako mu je bila Slavija Prag za koju je igrao tri godine, a trenutno je član Mlade Boleslav. Ovaj 29-godišnji napadač je odigrao ukupno 123 utakmice u najjačem rangu češkog fudbala te je postigao ukupno 38 golova.

Sljedeći na listi je vezni fudbaler Admir Ljevaković koji je istinska legenda Teplica. On za ovaj klub nastupa čitavih 12 godina, a rabnije je u BiH igrao za Čelik i TOŠK. Danas ima 34 godine a u Fortuna ligi je upisao čak 275 nastupa uz 14 golova i četiri asistencije.

Jedan od onih koji su se našli na listi je i 31-godišnji ofanzivac Haris Harba. U BiH je igrao za sarajevsku Bosnu, Olimpik i Sarajevo, a u Češkoj je promijenio dosta klubova. Osim Češke okušao se i u nekim drugim zemljama kao što su Slovačka, Južna Koreja, Turska i Albanija. Danas je član Slovačkog. Fočak je u Fortuna ligi upisao 127 utakmica, postigao 28 golova i dodao 11 asistencija.

Jasmin Šćuk je još jedan fudbaler s ove liste koji je karijeru započeo u Radniku iz Hadžića. On je u Češku otišao na ljeto 2009. godine kada je imao samo 19 godina, a danas je član turskog Erzurumspora. U Češkoj je igrao za Boleslav i Slaviju Prag te je upisao ukupno 145 utakmica i postigao 27 golova uz dvije asistencije.

Peti fudbaler s liste je današnji napadač Čelika Aidin Mahmutović. Ovaj 33-godišnjak je karijeru počeo u TOŠK-u, a kao vrlo mlad je prešao u Čelik. U Češkoj je igrao dugo godina, a između ostalog je bio član Teplica, Viktorije Plzen i Pribrama. U BiH je još igrao i za Tuzla City, a okušao se i u Grčkoj i to kao član Panioniosa. U Češkoj je upisao ukupno 206 nastupa i postigao 71 gol.

Naravno, najviše rangirani i ubjedljivo poznatiji napadač s liste je Edin Džeko. O Džeki se zna apsolutno sve, ali podsjetit ćemo vas još jednom. Karijeru je počeo u Željezničaru iz kojeg sa 19 godina odlazi u Teplice. Između ostalog bio je na posudbi i u klubu Usti nad Labem, a u Češkoj je odigrao 43 meča i postigao 16 golova. Naravno, Džeko je u to vrijeme bio vrlo mlad pa je ova statistika čak i uspješnija nego što to na prvi pogled izgleda. To ga je preporučilo Wolfsburgu, a ostalo je historija...

Potražite više informacija na temu 1. Liga:

Treba dodati i to da je petorici od pomenutih šest igrača menadžer Irfan Redžepagić koji očito ima dobar njuh kada bira koje igrače će iz BiH voditi u Češku Republiku.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi