Ko su nosioci igre Grčke koja stiže na Bilino polje? Posebnu pažnju obratiti na desetku
(Foto: EPA) Prva postava Grčke protiv Lihtenštajna: Vlachodimos, Bakakis, Siovas, Zeca, Fortounis, Mitroglou, Bakasetas, Masouras, Kourbelis, Samaris, Kourtis

Sutra je na rasporedu duel starih znanaca

Ko su nosioci igre Grčke koja stiže na Bilino polje? Posebnu pažnju obratiti na desetku

Minule subote su počela uzbuđenja i u Grupi J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u kojoj se nalazi i Bosna i Hercegovina.

Bosna i Hercegovina je sa 2:1 na Grbavici savladala Armeniju, dok će sutra na Bilinom polju ugostiti reprezentaciju Grčke, koja je u subotu slavila gostujuću pobjedu nad Lihtenštajnom od 0:2.

Na Bilinom polju nas očekuje duel dvije reprezentacije koje imaju bogatu tradiciju međusobnih duela, međutim, Grčka sa kojom će BIH sutra odmjeriti snage ima dosta nepoznanica.

Zbog toga treba zanemariti prethodne duele BiH sa Grčkom i osvrnuti se na utakmicu izrabranika Angelosa Anastasiadisa protiv Lihtenštajna.

Selektor Anastasiadis je imao pruno problema sa povredama pred prve utakmice kvalifikacija za Euro, ali i nakon utakmice protiv Lihtenštajna (koji, uz dužno poštovanje, nije najbolje mjerilo) se nazire od koga bi to trebala zavisiti igra Grčke na Bilinom polju.

Treba reći da je Anastasiadis naišao na nove probleme pošto se u prvom dijelu duela sa Lihtenštajnom povrijedio prvi špic Kostas Mitroglou koji neće biti spreman za duel u Zenici.

Grci su u Lihtenštajnu istrčali u formaciji 4-2-3-1, sa Mitroglouom u špicu, dok se ista mijenjala i u nešto ofanzivniju 4-3-3. Povrijeđenog Mitrogloua je u 23. minuti zamijenio mladi napadač Stuttgarta Anastasios Donis, ali se u taktičkoj postavci nije puno toga promijenilo.

Grci su odbranu Lihtenštajna prvi put probili u prvoj minuti nadoknade vremena prvog dijela kada je Fortounis pogodio na asistenciju Kourbelisa. Konačnih 0:2 postavio je Donis koji je zamijenio Mitrogloua u 80. minuti, nakon asistencija Masourasa.

Pozicije iz kojih je reprezentacija Grčke pogađala protiv Lihtenštajna

Odbrana

Utakmicu protiv Lihtenštajna ispred golmana Vlachodimosa počeli su štoperi Kourbelis i Siovas, lijevi bek Leonardo Koutris i desni Michalis Bakakis.

Selektor Anastasiadis je najviše problema zbog povreda imao upravo sa zadnjom linijom, ali je Lihtenštajn bio odliča trening za njegove "nove" defanzivce.

Siovas je bio velika prijetnja i po gol Lihtenštajna nakon ubacivanja pošto je uputio četiri šuta (dva u okvir gola), a svoje defanzivne zadatke je obavio bez većih problema. Tako je učestvovao u 21 duelu i njih 90% riješio u svoju korist, dok je 93% od 14 zračnih duela pripalo upravo njemu. Imao je Siovas i dva uspješna uklizavanja, ali je izgubio pet loptu - istina, 20 puta je osvajao loptu za svoju selekciju.

Kourbelis je bio nešto manje zapažen u defanzivi, te je imao 13 duela, a njih 77% je riješio u svoju korist. Zračnih duela je imao šest, a uspješno ih je završio 83% (pet). Imao je i jedno uspješno uklizavanje, te je ukupno sedam puta osvajao loptu za svoju ekipu. Izgubljenih nije imao. Međutim, ono što je najvažnije jeste da je Kourbelis asistirao za prvi gol Grčke.

Lijevi bek Koutris je predstavljao popriličnu opasnost po odbranu Lihtenštajna. Uspješno je kompletirao dva ključna pasa i uputio ukupno pet ubacivanja pred gol domaćih. Pokušao je tri driblinga, a njih dva su bila uspješna. U defanzivi je bio solidan, ali je dobio tek 30% duela (učestvovao u 10).

Desni bek Bakakis je šest od 11 duela dobio, a dobio je i četiri od pet zračnih. Imao je dva ubacivanja, a jedno je pronašlo svoju metu.

Vezni red

Vezni red Grčke protiv Lihtenštajna na početku je izgledao ovako - Andreas Samaris i Jose Carlos Goncalves Zeca su držali pozadinu, po krilima su djelovali Giorgos Masouras (lijevo) i Tasos Bakasetas (desno), dok je za kreativnost pred golom domaćih bio zadužen Kostas Fortounis, inače desetka Grčke.

Samaris je imao najveći broj pokušanih dodavanja (104) kada je vezni red u pitanju, a njih 82% je kompletirao, dok je Zeca kopletirao 96% od svojih 89. Zeca je pokušao četiri ključna pasa, ali je kopletirao samo jedan, dok je Samaris kompletirao tri od pokušanih sedam.

Zeca nijednom nije zaprijetio protivničkom golu, dok je Samaris to učinio četiri puta, ali su samo dva udarca išla po golu. Treba dodati i da je Samaris imao četiri ubacivanja.

Kada su u pitanju dueli, Zeca ih je imao značajan broj - 21. 62% njih je riješio u svoju korist, a pokušao je i četiri driblinga - svi su bili uspješni.

Zeca je imao itekako veliki utiacaj na igru svoje ekipe. Imao je i pet izgubljenih lopti, ali je 12 puta vraća loptu u posjed svoje ekipe. Sa druge strane, Samaris je bio veliki potrašač lopti, te ih je izgubio 11. Ipak, 10 puta je donosio posjed Grcima.

Možda i najopasniji po gol Lihtenštajna bio je Masouras koji je uglavnom djelovao po lijevom krilu (krila su mijenjala strane) i koji je bio asistent za drugi gol Grčke. Masouras je imao najviše pokušaja na gol protivnika, njih sedam (tri u okvir gola), kompletirao je četiri ključna pasa i dobio 11 od 22 duela. Imao je i 11 zračnih duela, a dobio ih je šest.

Sa desne strane, Basaketas je imao dva šuta van okvira gola i jedno dobro ubacivanje.

Fortounis je, čini se, pravi vođa ove Grčke. Imao je tri šuta (jedan u gol), 71 pas (81% kompletiranih), sedam pokušanih ključnih dodavanja (dva kompletirana) i dva dobra ubacivanja. Postigao je i gol, ali i uspješno izveo sedam od svojih 10 driblinga. Predstavljao je veliki problem sa Lihtenštajn, ali je bio i veliki potrošač lopti - izgubio ih je 12.

Pozicije iz kojih su Grci uputili svojih 12 udaraca u okvir gola Lihtenštajna

Napad

Mitroglouov učinak nije potrebno analizirati s obzirom da je odigrao tek nešto više od 20 minuta prije nego što se povrijedio i da neće igrati protiv BiH.

Sa druge strane, Donis koji je ušao umjesto njega se pokazao dosta opasnim pred golom. Uputio je četiri udarca prema golu, dva su išla u ovkir, a postigao je jedan gol. Imao je i tri uspješna driblinga, a šest od 11 duela sa protivnicima je riješio u svoju korist. Izgubio je četiri lopte što nije užasno za jednog napadača.

Izmjene i promjena formacije

Osim prinudne kada je umjesto Mitroglua ušao Donis, Anastasiadis je iskoristio i preostale dvije izmjene. Umjesto krila Bakasetasa je u 71. minuti ušao Kolovos, dok je Fourtunisa u 83. minuti zamijenio Koulouris.

Ulaskom ove dvojice promijenila se formacija Grčke, koja je kraj utakmice dočekala u postavci 4-4-2.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kolovos je zauzeto poziciju uz lijevu aut liniju, dok se Masouras premjestio desno i zauzeo nešto defanzivniju poziciju nego što je imao do tada.

Na kraju se može zaključiti da igra Grčke ponajviše zavisi od desetke Fortounisa (Olympiacos), te veznjaka Zece (Copengahen) i Samarisa (Benfica). Također, Giorgos Masouras (Olympiacos) se pokazao jako opasnim po gol protivnika, pa će vjerovatno biti dosta agilan i protiv BiH.

Promo

Top Komentari

rajvosa46
Opa, nekakva analiza. Gdje je Wanda ?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi