Statistika je jasna: Miralem Pjanić je motor reprezentacije BiH

Protiv Armenije odigrao dobar meč

Statistika je jasna: Miralem Pjanić je motor reprezentacije BiH

E. Čaušević

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu je na Grbavici pobijedila Armeniju sa 2:1 u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Robert Prosinečki je u ovoj utakmici napravio nekoliko promjena u sastavu u odnose na mečeve iz Lige nacija. Selektor našeg tima je odmorio pojedine fudbalere za meč protiv Grčke, ali je okosnica tima i dalje ostala ista.

Igrač koji je diktirao sve naše akcije bio je Miralem Pjanić koji je dolaskom Prosinečkog dobio određenu slobodu u svojoj igri, te poziciju na terenu koja mu najviše odgovara.

Pjanić je i u subotu bio jedan od najboljih na terenu, te zaista pruža veoma dobre partije u dresu reprezentacije u posljednje vrijeme. To najbolje dokazuje statistika koja je pokazala da je Pjanić ključni igrač u igri naše reprezentacije.

Naime, bh. veznjak je kontrolisao igru na sredini terena i "hranio" je naše napadače loptama. Pjanić je na utakmici protiv Armenije kreirao čak sedam šansi, a većinom je to bilo za Džeku. Naravno, upisao je asistenciju za gol Krunića za 1:0.

Igrač Kreirane prilike
Miralem Pjanić 7 (1 asistencija)
Edin Višća 1 (1 asistencija)
Deni Milošević 1
Darko Todorović 1

Pjanić je imao 100 dodavanja na ovom meču, a procenat uspješnosti mu je bio na 82%. Također, jedini igrač je koji je imao 100% procent udaraca u okvir gola. Oba šuta su išla u okvir, ali nažalost nije uspio da savlada protivničkog golmana.

Nad Pjanićem su napravljena dva prekršaja, a imao je devet duela s protivničkim igračima, od kojih je 56% uspio da dobije. Jasno je da je Pjanić prva violina u igri Prosinečkog i sigurno je da će tako biti i u meču protiv Grčke.

Što se tiče ostalih veznih igrača Muhamed Bešić i nije bio na nivou na kojem smo navikli od njega. Bešić je većinom bio fokusiran na igru u defanzivi, dok ofanzivno nije napravio neke bitne razlike.

Bešić je imao 78 dodavanja, a uspješnost mu je bila na 87%. Imao je 13 duela s igračima Armenije, a iznenađujuće da je procenat uspješnosti "samo" na 46%.

Jedan od boljih na terenu bio je Rade Krunić koji je konačno dobio šansu od prve minute i to je u potpunosti iskoristio. Naravno da je najvažnije što je Krunić postigao gol, ali i statistika pokazuje da je u konačnici odigrao veoma dobar meč.

Krunić je tri puta prijetio golu gostiju što je za pohvalu s obzirom da igra defanzivnije u veznom redu. Imao je 50 dodavanja, a uspješnost je na 88%. Od veznih igrača najbolji je bio i u duelima s protivnicima. Krunić je imao devet duela i uspješnost od 67%.

Najviše je zakazao Goran Zakarić koji nije iskoristio priliku što je zaigrao od prve minute. Zakarić u napadu nije napravio neku razliku, a imao je i nekoliko loših poteza zbog čega je prvi izašao iz igre u 65. minuti.

Uspio je kreirati tri dobra napada, ali u suštini to je bilo sve od igrača Partizana u ovom meču. Izborio je dva faula, te je imao jedan šut i 67% uspješnih dodavanja.

Na slici iznad možete vidjeti naše udarce ka golu Armenije. Postigli smo dva gola, tačke predstavljaju udarce u okvir, a iksevi šuteve pored gola protivničkog tima.

S druge strane Deni Milošević je iskoristio pola sata igre koju je dobio. Uspio je zabiti gol i biti veoma opasan po gol gostiju. Milošević je za pola sata igre uspio da pokaže Prosinečkog da na njega može ozbiljnije računati u narednim utakmicama. Jedina mrlja na meč bio je penal kojeg je skrivio ovaj igrač u sudijskoj nadoknadi kada je Armenija smanjila na 2:1.

Jako dobar u defanzivi bio je Ervin Zukanović koji je ovaj meč igrao u paru sa Erminom Bičakčićem. Imao je čak 97% tačnih dodavanja, te 83% dobijenih duela u defanzivi i ofanzivi. Bičakčić je bio nešto lošiji i više su Armenci pravili problema na njegovu stranu.

Igrač Defanzivni dueli Uspješnost duela
Ervin Zukanović 11 91%
Rade Krunić 7 71%
Eldar Ćivić 7 71%
Ermin Bičakčić 10 70%
Darko Todorović 9 44%
Muhamed Bešić 7 44%

On je imao 94% uspješnih dodavanja, a što se tiče duela s protivničkim igramima dobio ih je 73% kada su u pitanju duelu u odbrani i napadu prilikom prekida. On će naredni meč vjerovatno ostati na klupi, a umjesto njega trebao bi zaigrati Toni Šunjić koji je bio standardan u prethodnim utakmicama.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Edin Džeko je odigrao svoju 100. utakmicu u dresu reprezentacije, ali nažalost nije se upisao u listu strijelaca. Džeko je imao tri velike prilike koje nije iskoristio. Većina lopti je išla na njega što je očekivano, ali Armenci su ga poprilično dobro čuvali.

Bh. kapiten je imao dva zicera koja mu je "namjestio" Pjanić, no golman je bio nepremostiva prepreka. U duelima s defanzivcima Armenije bio je 12 puta, ali samo 33% je uspješnost istih.

Top Komentari

NKZ1922
Moze on i bolje iskreno. Problem je sto mora sam da drzi kompletan vezni red. Kad bi imali jos jednog sposobnog kreativca, Pjanke bi puno vise pokazivao
4 0
Fce
Zakaric je bio najbolji haha
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi