Kodno ime "UEL 2": Prilika za bh. klubove na međunarodnoj sceni
Konačno bi i "mali" klubovi trebali dobiti priliku za ozbiljnije učešće u međunarodnim takmičenjima. Naravno, sve je stvar politike jer glas "malih" vrijedi kao i glas "velikih" fudbalskih zemalja.

U decembru konačna odluka

Kodno ime "UEL 2": Prilika za bh. klubove na međunarodnoj sceni

A. Beganović
Teme:

Pokretanje trećeg evropskog međunarodnog klupskog takmičenja od kojeg će najviše koristi imati države koje ranije nisu imale značajnu priliku za nastup na međunarodnoj sceni trebalo bi biti potvrđeno početkom decembra.

Iako je malo ko očekivao, na izvlačenju parova Lige prvaka u avgustu ove godine u Monacu otkriveni su planovi za pokretanje trećeg evropskog klupskog takmičenja i to od 2021. godine.

Strategija je finalizirana i 2. ili 3. decembra u Dublinu, pred izvlačenje kvalifikacijskih grupa za Euro 2020 očekuje se i zvanično predstavljanje ovog takmičenja koje bi bosanskohercegovačkim klubovima konačno moglo donijeti nešto trajnije prisustvo na međunarodnoj sceni.

Ime takmičenja još nije poznato, ali u zvaničnim UEFA-inim dokumentima spominje se kao “UEL 2”. “UEL 2” bi se sastojala od 32 tima, kao i Liga prvaka, a na taj isti broj bi se trebala skratiti i Evropa liga (trenutno EL ima 48 timova) i većina tih timova bili bi oni iz slabije rangiranih država koje do sada nisu imale predstavnike u međunarodnim takmičenjima - upravo kao krojeno da i Bosna i Hercegovina ugleda svjetla međunarodne pozornice.

Naravno, da bi takmičenje bilo zanimljivije i primamljivije za otkup prava prenosa i sponzorstava, sve lige petice imale bi po jednog direktnog učesnika: Engleska, Njemačka, Francuska, Španija i Italija.

Finansije bi mogle biti problem - borba "malih" i "velikih"

Utakmice ove nove Evropske lige biće igrane četvrtkom u tri termina 16:30, 19:00 i 21:00 u grupnoj fazi, a u dva termina u knock-out fazi: 19:00 i 21:00. Pobjednik ovog takmičenja automatski će se plasirati u narednoj sezoni Evropa lige jednako kao što će pobjednik Evropa lige ići automatski u Ligu prvaka, a pobjednik Lige prvaka automatski zadržati pravo da brani svoju titulu u ovom krovnom takmičenju.

S druge strane, trećeplasirani iz svake grupe Evropa liga igraće u “UEL 2” od knock-out faze jednako kao što već godinama najbolje ekipe koje ne prođu grupu Lige prvaka idu u šesnaestinu finala Evropa lige. Na kraju, kada se budu igrala finala, imaćemo cijelu sedmicu posvećenu vrhunskom klupskom fudbalu jer će se finala “UEL 2” i Evropa lige igrati tokom iste sedmice, a finale Lige prvaka u subotu.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Što se tiče finansija, tačnije onog dijela koji će naše klubove vjerovatno najviše interesovati, ništa još uvijek nije poznato. Za početak u periodu 2021-2024 sva tri takmičenja biće u istom paketu. U borbi “malih” i “velikih” klubova sasvim je sigurno da će "veliki" željeti da zadrže sve prihode od Liga prvaka. S druge strane, jasno je da će mali zahtjevati da se UEL 2 finansira po principu solidarnosti jer je teško očekivati da će sponzorstva i prihodi od prodaje prava prenosa ovog manje zanimljivog takmičenja donijeti neka značajnija sredstva.

Na kraju krajeva, ovo je političko rješenje koji se pokušava udovoljiti malim fudbalskim nacijama koje ne uspjevaju klubove izbaciti u evropska takmičenja i u kojima zbog toga fudbal polako vene. Sigurno u tome velike zasluge ima i Aleksandar Ćeferin, Slovenac koji potpuno shvata probleme s kakvim se mali savezi susreću, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da su izbori za novog predsjednika UEFA zakazani za 6. februar, a da glas jedne male Bosne i Hercegovine vrijedi jednako kao i glas Engleske ili Njemačke.

Top Komentari

Prle
Mi ako ne popravimo sveukupni sistem lige i razvijanja mladih igraca, necemo se moci plasirati ni na ovo takmicenje.
28 1
Babo
Ako Velež ovo ne dokuči ne vidim ko bi drugi mogao!!!
14 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi