FIFA pokreće novo takmičenje, investitori spremni uložiti 25 milijardi dolara
Infantino: U petak u Ruandi FIFA će razmatrati njegove prijedloge kojima se žestoko protive evropski klubovi i nacionalne lige, uključujući i predsjednika UEFA, Aleksandera Čeferina

Prijedlog predsjednika Giannija Infantina

FIFA pokreće novo takmičenje, investitori spremni uložiti 25 milijardi dolara

Vladajuće vijeće Svjetske fudbalske asocijacije sastat će se u petak u Kigali (Ruanda) kako bi razmatralo novi plan svoga predsjednika Giannija Infantina.

Među stavkama dnvevnog reda nalaze se pitanja Mini Svjetskog prvenstva te proširenja "pravog" Svjetskog prvenstva.

Infantino je u maju pisao članovima FIFA Vijeća koji objelodanivši im svoje planove za koje tvrdi da su poduprti 'čvrstom i ozbiljnom' skupinom investitora koji su spremni potrošiti 25 milijardi dolara tokom 12-godišnjeg ciklusa počevši od 2021. godine.

U pismu se ne navodi identitet investitora, no nekoliko medijskih izvješća navodi da se radi o japanskom konglomeratu SoftBank Group.

Međutim, planovima su se snažno usprotivili klubovi i ligaška takmičenja u Europi, a predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izjavio je da su planovi "visoko cinični i nemilosrdno merkantilistički".

On je optužio FIFA-u da prodaje dušu igre, pa planovi nisu bili na dnevnom redu FIFA-inog kongresa u Moskvi u junu.

Infantinijevi prijedlozi donosili bi velike promjene u međunarodnom kalendaru. Prijedlozi opisuju ono što bi u suštini trebao biti mini Svjetski kup, turnir osam međunarodnih timova, koji bi se igrao svake dvije godine.

Turnir, poznat kao 'Final 8', bio bi vrhunac predloženog svjetskog natjecanja globalne Lige nacija.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U pismu iz maja predloženo je da se novi turnir održava svakog oktobra i novembra svake neparne godine, počevši od 2021. godine. Konfederacijski kup, koji se trenutno održava svake četiri godine u godini prije Svjetskog prevenstva ne bi se više igrao.

Svjetsko klupsko prvenstvo na kojem je dosad učestvovalo sedam ekipa, proširiti će se na 24 momčadi i igrat će se svake četiri godine, umjesto svake godine, prema prijedlogu Infantina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi