Koliko BiH ima stadiona na kojima se mogu igrati susreti evropskih klupskih takmičenja?

Situacija nije dobra

Koliko BiH ima stadiona na kojima se mogu igrati susreti evropskih klupskih takmičenja?

Adnan Beganović

Mnogo pažnje izazvala je jučerašnja informacija koja kaže da će aktuelni prvak naše zemlje i osvajač Kupa FK Sarajevo domaći susret 3. pretkola Evropa lige igrati u Zenici na Bilinom polju.

Naime, s obzirom da Olimpijski stadion "Asim Ferhatović" ne ispunjava stroge kriterije za odigravanje utakmica u određenoj fazi nekog od evropskih klupskih takmičenja u FK Sarajevo su bili primorani prijaviti Bilino polje kao stadion na kojem će igrati domaću utakmicu.

Osim Bilinog polja utakmice 3. pretkola mogu se igrati na još dva bosanskohercegovačka stadiona i to na Grbavici te na Pecari u Širokom Brijegu.

Ta tri stadiona su zapravo stadioni treće kategorije i ispunjavaju uslove za odigravanje kvalifikacionih susreta Evrošpa lige i Lige prvaka kao i susreta play-offa ova dva klupska takmičenja.

"Bilino polje, Grbavica i Pecara su stadioni treće kategorije i na njima se mogu igrati susreti pretkola kao i play-offa. No, uvjerenc sam da bi UEFA progledala kroz prste kada bi se neki od naših klubova plasirao u grupnu fazu te bi mogli igrati utakmice na nekom od stadiona iz treće kategorije. Bilino polje je recimo najbliže ispunjavanju uslova za četvrtu kategoriju ali kada dođete do treće onda četvrta ne predstavlja neki veliki problem", za SportSport.ba je istakao Nihad Hodžić, stručnjak za infrastrukturu i šef administrativnog odjela Fudbalskog saveza BiH.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Dakle, niti jedan stadion u našoj zemlji nije stadion četvrte kategorije i ne ispunjava uslove za odigravanja susreta grupne faze, no vjerovatno, kako i Hodžić kaže, bi UEFA dozvolila da se na jednom od ova tri stadiona igraju mečevi grupne faze ukoliko bi neki od bh. klubova izborio prolaz među evropsku elitu.

Osim Bilinog polja, Grbavice i Pecare u Bosni i Hercegovini se susreti evropkih klupskih takmičenja ali samo 1. i 2. pretkola mogu igrati na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase", Pod Bijelim brijegom u Mostaru te na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Dzebra2019
Aj sramote, da pitari idu robijasima na noge.. dobro ista je to japija, a Lavor ostade pust...
1 10
Kiss
zašto Fk Sarajevo ne igra na Grbavici???
0 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi