Koliko će stadioni u Premier ligi moći primiti gledatelja na 27% kapaciteta?
Foto: EPA

U Engleskoj se gledatelji vraćaju na tribine?

Koliko će stadioni u Premier ligi moći primiti gledatelja na 27% kapaciteta?

S. Bošković

Trenutno se fudbalski mečevi, kao i gotovo svi sportski događaji igraju iza zatvorenih vrata, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

UEFA, kao i mnogi fudbalski savezi već dugo vremena traže rješenje koje će omogućiti povratak gledatelja na tribine. Naravno, potpuno otvaranje stadiona ne dolazi u obzir, te će se stadioni otvoriti samo u određenom kapacitetu.

Od septembra će već krenuti pilot događaji na kojima će se testirati dolazak gledatelja, a u Engleskoj će to prvenstveno biti ragbi mečevi.

Kapacitet će biti limitiran, a oni prisutni na stadionu će se morati pridržavati različitih pravila, te će biti zabranjeno pjevanje i navijanje, a morati će se i poštivati mjere socijalne distance.

Svima onima koji imaju simptome koronavirusa ili su bili u kontaktu s nekim ko ima simptome neće biti pušteni na tribine. Naravno, postojati će osoblje koje će nadzirati ulaz, a mjesta sa dezinfekcijskim sredstvima će biti raspoređena na velikom broju mjesta.

Ovakve vijesti sigurno raduju sve ljubitelje sporta i daju nadu u povratak u ljepšu realnost, te se nadamo da će povratak navijača na tribine proći bez problema, no koliki će zapravo biti "novi kapacitet" stadiona?

Portal Liberty Games napravio je kalkulacije za stadione engleskih prvoligaša, a vodili su se tima da između svake osobe mora biti metar prostora.

Tako su dobili računicu da bi stadion kapaciteta od 90.000 gledatelja (Wembley) mogao primiti 24.400 hiljada osoba na tribine, odnosno 27%.

Kad bi se takve brojke prebacile na stadione prvoligaša najviše bi osoba moglo posjetiti Old Trafford, koji ima kapacitet od 75.653 gledatelja, a nakon uvedenih mjera primio bi 20.590 gledatelja. Nakon toga slijedi stadion Tottenhama sa "novim kapacitetom" od 16.890 osoba, a treći najveći je Emirates s 16.400 osoba.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Najmanje gledatelja moglo bi stati na Turf Moor. Stadion Burnleya prima 21.401 gledatelja kad je potpuno otvorena, a po mjerama socijalne distance može primiti svega 5.820 gledatelja.

Ostale stadione i novi kapacitet možete vidjeti na fotografiji ispod:



Foto. Talksport

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti