Koliko će zaraditi bh. klubovi koji izbore nastup u Evropi?

Mnogo veće nagrade

Koliko će zaraditi bh. klubovi koji izbore nastup u Evropi?

Adnan Beganović

Bosanskohercegovački klubovi koji izbore nastup u evropskim takmičenjima će zaraditi mnogo više novca nego je to bio slučaj ranije.

Danas su i službeno potvrđena pisanja našeg portala o mnogo većim nagradama za klubove koji ove sezone izbbore nastup u nekom od evropskih takmičenja.

Naime, čelni čovjek UEFA-e, Michel Platini i predsjednik ECA-e Karl Heinz Rummenigge danas su potpisali novi protokol o saradnji u kojem se između ostalog govori i o nagradama klubovima koji izbore učešće u Evropi.

Tako će svaki prvak koji se ne kvalifikuje u grupnu fazu Lige prvaka dobiti 250.000 eura umjesto dosadašnjih 200.000. Za učešće u 2. pretkolu Lige prvaka, odakle takmičenje počinje bh. prvak, nagrada će biti 300.000 eura umjesto 175.000, dok će klubovi koji ispadnu u 3. pretkolu elitnog evropskog kluspkog takmičenja inkasirati 400.000 eura. Play off gubitnici će dobiti po tri miliona eura, a pobjednici po milion manje s tim što će isti u grupnoj fazi imati priliku zaraditi mnogo više.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nagrade za učešće u Evropa ligi će također biti znatno povećane. Tako će se za učešće u 1. pretkolu inkasirati 200.000 eura umjesto dosadašnjih 120.000. Klubovi koji budu učestvovali u 2. prekolu dobit će 210.000 eura umjesto dosadašnjih 130.000, u 3. pretkolu 220.000 umjesto dosadašnjih 140.000. Klubovi koji ispadnu u Play offu Evropa lige dobit će 230.000 eura, dok će oni koji se plasiraju u istu inkasirati po 2.4 miliona eura i za svaki osvojeni bod će biti bogato nagrađeni.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.